Daňová Kobra už má rozpracováno pět kauz

Praha - Kobra - tedy speciální skupina pro boj proti velkým daňovým únikům a daňové kriminalitě - už se zaobírá prvními pěti kauzami. Jejich výsledky by se přitom mohly objevit na konci léta, oznámil zástupce generálního ředitele finanční správy Jiří Žežulka. Kobra začala v tuzemsku po vzoru Slovenska fungovat před dvěma týdny.

„Výše škody u těchto kauz by mohly přesáhnout celkem jednu miliardu korun. Jedná se o rozsáhlé karuselové podvody se specifickými komoditami,“ přiblížil Žežulka. Principem karuselových podvodů je, že zboží zakoupené v jednom státě bez DPH je v jiném státě prodáno včetně DPH, ovšem obchodník za něj daň neodvede.

Do týmu Kobry patří odborníci z finanční správy, policie a celní správy. Tyto orgány dříve pracovaly samostatně. Nyní si mohou vyměňovat informace, vybírat kauzy, které bude Kobra řešit, i volit způsob jejich zveřejňování do médií. Tuzemská Kobra spadá pod útvar protikorupční policie.

Modelovým případem pro daňovou Kobru byla například lihová kauza zlínského podnikatele Radka Březiny. Daňový únik z tajných nádrží lihu a výroby nezdaněného alkoholu je zatím 3 miliardy korun. „Toto by byl klasický modelový případ, na který by byla daňová Kobra nasazena,“ potvrdil David Chovanec z Generálního ředitelství cel. Souběžně s pokračujícím vyšetřováním probíhá i zajištění majetku aktérů případu. Kromě úniků v oblasti daně z přidané hodnoty bude Kobra řešit i podvody s pohonnými hmotami.

Členové týmu mají podle Žežulky k dispozici například telefony vybavené speciálním softwarem, který zajišťuje bezpečnou komunikaci. „Jako vždy však ti, co páchají (trestnou činnost), mají daleko větší možnosti. My se musíme vždy držet v režimu našeho zákona, nemůžeme používat to, co naše protistrana používá zcela běžně,“ vysvětlil šéf finanční správy.

Inspirace na Slovensku

Nyní je ve skupině asi stovka lidí, měla by se však postupně rozšířit i do krajů. Český tým specialistů vznikl na základě zkušeností ze Slovenska, kde tým Kobra už pracuje. „Česká Kobra“ se bude zabývat podvody se škodou přes 150 milionů.

A na práci vyšetřovatelů týmu Kobra pak bude navazovat síť specializovaných žalobců. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by měly být první výsledky jejich společné práce známé do několika měsíců.

Jenom v loňském roce protikorupční policie prověřovala případy, při nichž měla na daních vzniknout škoda přes 36 miliard korun. To byl meziroční nárůst o téměř 15 miliard korun. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze začátku února činily nedoplatky na daních v roce 2012 téměř 135 miliard.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová: „Vidím velkou výhodu v tom, a to je z této uzavřené spolupráce s týmem Kobra pro mě nejdůležitější, že by mělo dojít ke zintenzivnění kontaktu s celníky, představiteli daňové správy, finančního analytického útvaru…“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod