Krokodýlí maso skončilo v kafilerii. Češi o něj neměli zájem

Jevišovice - Stovky krokodýlů, prohlídky v teráriích a celá řada restaurací, které mají zájem o krokodýlí maso. Tak vypadaly loňské plány zemědělského podniku Agro Jevišovice na Znojemsku. Na krokodýlí farmě dnes žije posledních čtyřicet zvířat, která si chce chovatel nechat alespoň pro turisty. Podnikatelský sen jménem krokodýlí chov se ale neujal, jak majitelé na začátku očekávali.

„Je to masožravé zvíře, které jí jednou za osm až dvanáct dnů. Na jedno krmení našich čtyř desítek krokodýlů spotřebujemu 40 kilogramů masa, převážně kuřecího,“ popsal apetit chovaných krokodýlů zootechnik Lubomír Roškot. Jevišovická farma už poslala na porážku 160 krokodýlů. „Jsou to náročná zvířata na chov,“ připustil Roškot.

Pro nezájem Čechů o exotickou specialitu chov krokodýlů na jihu Moravy prakticky skončil. „Krokodýlí farma ve Velkém Karlově byla z technických důvodů zrušena. Prohlídky budou možné jen v krokoteráriu Jevišovice,“ upozorňuje na svých stránkách zemědělský podnik, který spadá pod koncern Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

O chovu krokodýlů hovoří zootechnik Lubomír Roškot (zdroj: ČT24)

Přestože jevišovický podnik porážel zároveň maximálně dvě až tři zvířata, odběratele pro své maso nenašel. Kilo krokodýlího masa se prodává až za 950 korun, nejkvalitnější je prý to z ocasu. Krokodýlí steaky nabízí už osm let například pražská restaurace Mount Steak Restaurant, která krátkodobě odebírala maso i z moravských krokodýlích chovů.

„Mysleli jsme si, že ta cena bude podstatně nižší a výhodnější, než maso, které je dovážené až z Afriky. Ale ta cena byla vyšší,“ popsal důvod krachu spolupráce s jihomoravskou chovnou stanicí provozovatel restaurace Martin Novák. Kuchaři tu každý měsíc připraví asi 15 krokodýlích steaků s rajčaty a zázvorem – porce stojí necelých 700 korun.

Maso ze 160 poražených krokodýlů proto skončilo z velké části v kafilérii. „Ztráty za toto maso se budou pohybovat ve výši desetitisíců, možná i statisíců,“ připustil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Krokodýly na jih Moravy přivezl před deseti lety podnikatel Bohumír Rada. Plánoval postavit exotický pavilon s osmi stovkami krokodýlů. Nikdy ale nezískal stavební povolení a zadlužené družstvo nakonec převzal koncern Agrofert.

Krokodýlí maso skončilo v kafilerii (zdroj: ČT24)