Mládek se Zaorálkem chtějí podnikatelům radit, kam vyvážet

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes podepsali dohodu o podpoře exportu a ekonomické diplomacii. To znamená, že obě ministerstva budou úzce spolupracovat na nastartování české ekonomiky. Zlepšit by se měla podpora pro vyvážející firmy, ale také spolupráce resortů při získávání zahraničních investorů.

Ministerstva plánují například vznik klientského centra, tady najdou čeští podnikatelé mapu světa, která jim naznačí, co a kam je dobré vyvážet, po čem je kde poptávka. „Chtěli bychom s MPO vytvořit v ČR jedno místo, kde se firmy dostanou ke službám státu v zahraničí. Fungovat by mělo od 1. října,“ oznámil Zaorálek. 

Oba resorty budou zároveň usilovat o to, aby v zahraničí na českých zastupitelských úřadech pracovali kvalifikovaní odborníci, kteří se získáním zakázek v dané zemi českým firmám pomohou. Výběrových řízení na pozice ekonomických diplomatů na českých ambasádách se tak budou moci nově účastnit odborníci z MPO ministerstva průmyslu a obchodu a dalších ekonomických resortů.

A ministerstva počítají i s tím, že zahraniční agentury ministerstva průmyslu a obchodu by mohly sdílet prostory s úřady ministerstva zahraničí. „Pokud centrum byznysu je v místě, kde sídlí český zastupitelský úřad, je ekonomicky výhodné, aby kanceláře CzechTradu sídlily na ambasádě, abychom šetřili náklady,“ argumentuje náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. 

Ministerstva budou společně vábit zahraniční investory

Kromě podpory exportu má dohoda za cíl také dopomoci zlákat do Česka zahraniční investory. „Současné úspěšné projekty zahraničních investic v České republice ukazují, jak je důležité posilovat vedoucí úlohu velvyslanců na jedné straně a týmový přístup obou ministerstev a jejich agentur na straně druhé,“ řekl ministr Zaorálek. 

„V konečném efektu tato koordinace ekonomické diplomacie poslouží hlavnímu cíli, jímž je růst národního hospodářství, udržení zaměstnanosti a vytváření desítek tisíc nových pracovních míst a zvýšení životní úrovně občanů České republiky,“ doufá Mládek.  

Lubomír Zaorálek:

„Dohoda znamená, že se mezi námi nepovede žádná válka. To by mohla být změna oproti minulosti. V této chvíli je to luxus, který si nemůžeme dovolit. Pokud chceme mít úspěch, pak může být pouze společný.“

Posledním úspěchem české ekonomické diplomacie je včerejší podpis smlouvy s korejským výrobcem pneumatik Nexen, který má na Žatecku investovat do nové továrny skoro 24 miliard korun, vytvoří tady asi tisícovku nových pracovních míst. To by mohlo zmírnit nezaměstnanost v Ústeckém kraji.

A další zahraniční investor by mohl v nejbližší době zamířit i do dalšího regionu, který bojuje s nedostatkem pracovních míst. Ostrava je připravená pustit do průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku korejskou společnost Hyundai Mobis ze skupiny Hyundai. Firma nyní jedná s městem Ostravou o tom, za jakých podmínek by tam mohla postavit továrnu na výrobu světlometů do aut. Práci by v ní našlo až 900 lidí.