Další tresty za podvody se soláry – 6,5 roku pro majitele elektrárny Držovice

Brno - Za pokus o podvod poslal brněnský krajský soud vlastníka solární elektrárny Držovice na Prostějovsku Jaroslava Vlčka na 6,5 roku do vězení. Solární elektrárna získala licenci v roce 2010, i když tehdy ještě nebyla dostavěná. Díky podvodu získal majitel výhodnější dotaci, stát by tak přišel skoro o 240 milionů korun. Dodavatel stavby dostal sedmiletý trest vězení.

Solární elektrárna Držovice na Prostějovsku majitele Jaroslava Vlčka patří podle soudu k těm, které v roce 2010, kdy ještě platily výhodnější podmínky pro dotace, získaly licenci neprávem. Povolení elektrárna dostala, i když v ní nebyl před koncem roku instalován žádný solární panel. Podmínkou získání výhodnějších dotací na dobu 20 let přitom bylo, že do 31. prosince musela být elektrárna v provozu, od ledna 2011 totiž podpora strmě klesla. Soud Vlčka poslal na 6,5 roku do vězení, sedm let by si měl odsedět i dodavatel stavby Zdeněk Svoboda.

 „V tomto případě nejde o nějakou nedbalost. Snaha získat licenci do konce roku 2010 tam byla ze strany majitele i dodavatele stavby zřejmá,“ řekl v odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu soudu Aleš Novotný. „Přesně věděli, v jakém stavu elektrárna je,“ dodal soudce. Oba odsouzení také dostali milion korun pokuty. Vynesení rozsudku se neúčastnili. Vinu popírají, svalují ji jeden na druhého. Verdikt zatím není pravomocný.

Tresty i pro úředníky ERÚ 

Elektrárnu kontroloval úředník ERÚ Ladislav Žáček 30. prosince 2010. Po své návštěvě usoudil, že je sice rozestavěná, ale schopna provozu. Na základě toho získala elektrárna licenci. Jenže ve skutečnosti nebyl v elektrárně jediný solární panel. Žáčkovi prý při kontrole ukázali jinou sousední elektrárnu. I Žáček nakonec odešel od soudu s trestem. Za maření výkonu úřední osoby z nedbalosti dostal pětiletou podmínku. 

Pět a půl roku vezení si pak odsedí i zaměstnanec Vlčkovy společnosti Tower of Power Martin Dupal, který podle soudu zaslal na ERÚ nedostatečné, nepravdivé a zčásti padělané doklady o elektrárně s cílem získat licenci. 

Pátou odsouzenou je Ilona Florianová, která licenci na ERÚ vydala, soud ji potrestal čtyřletou podmínkou. Sám úřad nakonec na pochybení přišel a v roce 2011 Vlčkovi licenci odebral. 

Silvestrovský solární boom

V poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Úřad na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. Řada elektráren přitom v té době nebyla vůbec dostavěná.  

Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily; za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno jen 5 500 korun. Obě částky jsou přitom ale garantované na dobu 20 let. 

Počet solárních elektráren v ČR

rok 2008 …………………………………………….     249
počátek roku 2010 ………………………………..    6032
1. ledna 2011………………………………………. 12 861