Ceny letenek v byznys třídě letí strmě dolů

Praha – Paluby letadel, na kterých se podává šampaňské a jídlo servírované na bílém porcelánu si cestující vybírají z jídelního lístku, už nejsou výsostným územím obchodníků, majitelů firem, nebo zavedených umělců. Do pohodlnějších sedaček tzv. byznys třídy stále častěji usedají i ti, kteří donedávna létali výhradně v ekonomické třídě. Důvodem jsou ceny byznys letenek, které se v posledních týdnech řítí strmě dolů, v průměru asi o třetinu.

Události: Levnější luxus v oblacích (zdroj: ČT24)

Letenky v byznys třídě je nyní možné koupit o 20 až 40 procent levněji než před několika týdny. Jedná se zejména o dálkové, především exotické, destinace jako je Indonésie, Thajsko, Filipíny, Japonsko. Vůbec největší slevy nabízí linky mezi Evropou a Spojenými státy. Třeba zpáteční let do Washingtonu se dá namísto obvyklých 90 tisíc pořídit už i za 55 tisíc korun.

Důvodem snížení cen letenek je podle ředitele Letuška.cz Josefa Trejbala zejména obrovská kapacita letadel, kterou se nedaří naplnit. Na druhou stranu mají levné byznys letenky i své nevýhody. Není například možné změnit termín letu nebo letenku úplně zrušit. Zajímavé ovšem je, že ceny letenek v ekonomické třídě se za posledních pět let příliš nezměnily.

Vývoj cen letenek na lince Praha - New York
Zdroj: ČT24

Konkurence leteckých společností je však obrovská a o zákazníka se proto už nebojuje pouze skrze slevy. Třeba České aerolinie nabídly kompletní změnu jídelníčku. „Například do Soulu nenabízíme jen české jídlo, ale nabízíme i tradiční korejské jídlo bibimbab,“ potvrzuje ředitel ČSA pro Obchod a marketing Stanislav Zeman.