Česká ekonomika nabrala nečekaně rychlé tempo, pracovní trh s ní zatím krok nedrží

Praha - Česká ekonomika od ledna do března rostla rychleji, než předpovídal odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) z počátku minulého měsíce. Hrubý domácí produkt (HDP) mezičtvrtletně vzrostl o 0,8 procenta, meziročně pak až o 2,9 procenta. Ekonomice pomohla rostoucí domácí i zahraniční poptávka a také velice nízká srovnávací základna z loňska.

ČSÚ

Historicky nejvyšší srovnatelnou úroveň HDP dosáhla tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí roku 2008 těsně před dopady globální finanční krize spojované s pádem investiční banky Lehman Brothers.

Podrobnější statistiku najdete ZDE.

„Celkové číslo bylo mnohem lepší, než se čekalo. První odhad ČSÚ, který vyšel už v polovině května, ukazoval na stagnaci,“ uvedl v ČT k výsledkům analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Podle statistiků tuzemská ekonomika od 2. čtvrtletí 2013 opět mezičtvrtletně roste. Za poslední čtyři čtvrtletí celkem o 2,9 procenta, takže je nyní pouze jedno procento pod úrovní maxima z třetího čtvrtletí 2008. Vývoj v posledních dvou čtvrtletích přitom naznačuje postupné zrychlování růstu HDP.

Česká ekonomika a její průmysl i další odvětví podle Jiřího Mosera ze společnosti PwC těží z oživení zahraniční poptávky, a to zejména Německa. „Pokračujícímu oživení tuzemské ekonomiky by tak nemělo nic bránit, což ukazují i očekávání šéfů nejvýznamnějších českých firem, z nichž většina letos věří v růst svého podniku. Jejich pozitivní očekávání se ještě zvyšují v následujících třech letech. Hodlají i více nabírat, což by mělo zároveň zvýšit optimismus domácností a jejich ochotu více utrácet,“ dodává Moser.

České ekonomice v poslední době svědčí i to, že roste domácí poptávka. Kupují se hlavně auta a spotřební zboží. K dobrým výsledkům ale samotný růst poptávky stačit nebude, shodují se analytici. Vláda i soukromý sektor musí investovat. „V tuto chvíli velkou roli hrají investice do vozových parků. Ale ostatní investice do strojů a do budov v tuto chvíli spíše zaostávají,“ vysvětluje hlavní ekonom Era Jan Bureš.

Ministr financí Andrej Babiš v Událostech řekl: „Jsem rád, že občané nám uvěřili, že pustíme spotřebu a investice. Nebojí se utrácet a firmy se nebojí investovat. Budeme se snažit o vyrovnaný rozpočet, chceme snižovat schodek. Snižujeme hlavně provozní výdaje státu, hlavním problémem je ale výběr daní.  Máme problém zabránit podvodu s daněmi, tam vidím největší prostor.“

Dobré vyhlídky pro další léta

Ekonomika bude podle odhadů růst i v dalších letech. Instituce - ty české i třeba Mezinárodní měnový fond - věří, že přes dvě procenta se Česko udrží několik dalších let. V to doufají také šéfové velkých tuzemských podniků, kteří plánují své závody rozšiřovat a hledat nová odbytiště. 

Jaký je recept na snížení nezaměstnanosti?

Vývoj nezaměstnanosti zatím na růst ekonomiky reaguje pomalu. Podle ekonomů je to běžný jev. Nejníže byla křivka s počtem lidí bez práce v roce 2008. Pak začala strmě stoupat. Zlepšení letos přinesly až sezónní práce.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24

S oživením ekonomiky politici očekávají i zlepšení na pracovním trhu. Bez místa je i tak přes půl milionů Čechů. Největší problémy mají podle vlády absolventi škol, zdravotně postižení nebo lidi v předdůchodovém věku. Kabinet teď sepisuje recepty, jak i je zaměstnat.

Receptů jak dostat lidi z pracovních úřadů do práce má koaliční vláda několik. V letošním roce chce dokončit přípravu nového programu Zaměstnanost 2014-2020. „Chtěli bychom zvážit i nový systém podpory a to je dočasné snížení platby sociálního pojištění u skupin lidí starších 55 let, absolventů nebo maminek po rodičovské dovolené,“ dodává premiér Sobotka.

Krátkodobá zaměstnání pak mají přinést veřejně prospěšné práce. Vláda připravuje i zavedení takzvaného kurzarbeitu. Podle plánu by měl být spuštěn za rok. A rozjela se i podpora získávání praxe pro studenty a absolventy.