Argentina balancuje na hraně propasti do dalšího bankrotu

Buenos Aires - Argentině hrozí další bankrot. Poprvé si jím prošla před 12 lety. Věřitelé, kteří tehdy nepřistoupili na vyplacení svých dluhopisů za třetinovou cenu, chtějí své peníze teď a v plné výši. Argentina jim zaplatit nechce. Bojí se, že by se pak přihlásili i ostatní, a na to by státní kasa neměla.

Argentině hrozí další bankrot (zdroj: ČT24)

Kvůli sporu s věřiteli nemá Argentina přístup na mezinárodní finanční trhy. Argentina se v minulém desetiletí dohodla s majiteli zhruba 93 procent dluhopisů na restrukturalizaci dluhu, v níž věřitelé dostali za jeden dolar dluhu 25 až 29 centů. 

Malá část věřitelů, se ale rozhodla požadovat soudní cestou plnou hodnotu dluhopisů.  Jde zejména o hedgeové fondy Aurelius Capital Management a NML Capital, které se specializují na nákupy problémových dluhopisů hluboko pod cenou a následně vyjednávají s jejich emitenty, často s pomocí soudů. 

Minulý týden zasáhl do sporu federální soud v New Yorku. Rozhodl, že věřitele, kteří požadují svůj dluh celý, musí Argentina vyplatit. Jde o 1,33 miliardy dolarů, což je v přepočtu skoro 27 miliard korun plus úroky. 

Argentinská vláda se bojí, že pokud na to přistoupí, o dluh v plné výši se přihlásí i další věřitelé. Celková nárokovaná částka by tak mohla podle vlády dosáhnout 15 miliard dolarů, tedy více než poloviny současných argentinských devizových rezerv. 

Buenos Aires proto teď do severoamerické metropole posílá další delegaci vyjednavačů. Pokud skončí jednání neúspěchem, dostane se třetí největší ekonomika v Latinské Americe na konci července do platební neschopnosti - už podruhé za 12 let. Na vyjednávání bude dohlížet i mezinárodní Organizace amerických států.

Vydáno pod