Ministři kývli na nižší DPH i štědřejší porodné a slevy na děti

Praha – Vláda schválila zavedení desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty na knihy, léky a kojeneckou výživu. Česko tak bude mít tři pásma DPH. Se sníženou desetiprocentní sazbou totiž zůstane zachována i základní 21procentní sazba a snížená 15procentní. A kabinet odsouhlasil i štědřejší systém porodného. Příspěvek se zřejmě bude od příštího roku vyplácet i na druhé dítě. Navíc na porodné bude mít nárok více rodin, protože podmínky pro jeho získání se zmírní. A rodinám přilepší i vyšší daňová sleva na děti.

Vláda dnes na svém jednání odsouhlasila nové podmínky pro porodné. Na první dítě zůstane 13 tisíc korun, nově se ale bude vyplácet i na druhé dítě – u něj bude porodné 10 tisíc korun. Zároveň se zmírní i podmínky pro získání dávky - koeficient, od něhož se nárok odvíjí, se zvýší z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima.  

Změny v porodném by podle ministerstva práce ročně měly stát státní kasu 330 milionů korun navíc. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 milionů korun. Loni se vyplatilo 11 300 těchto dávek za 147,7 milionu korun. 

A rodinám s dětmi by mělo přilepšit i to, že vláda schválila, aby se od příštího roku zvýšila daňová sleva na druhé dítě o 200 korun a na třetí a další o 300 korun měsíčně. Dnes je možné na každé dítě odečíst z daní 13 404 Kč ročně. 

Nižší DPH bude státní rozpočet stát 3 miliardy

A vláda odklepla i zavedení sníženého desetiprocentního pásma DPH, kromě něj zůstanou i další dvě pásma (21 procent a 15 procent), jak tomu bylo dosud. Původně měly být přitom sazby od ledna 2016 sjednoceny na výši 17,5 procenta.

Nová sazba byl měla začít platit od ledna 2015. Státní rozpočet by zavedením dalšího sníženého pásma měl podle propočtů ministerstva financí přijít příští rok o zhruba 3 miliardy korun.

Pozitivním dopadem, a tedy i důvodem pro zavedení druhé snížené sazby, má být podle ministerstva financí předpokládané snížení cen těchto výrobků pro koncového spotřebitele. Podle partnera v poradenské společnosti KPMG Petra Tomana však není jisté, zda se změna sazby v cenách projeví.

SOUČASNÁ DPH V ČESKÉ REPUBLICE

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent 

VLÁDNÍ NÁVRH

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent
  • druhá snížená sazba 10 procent (léky, knihy, nenahraditelná dětská výživa) 

Premiér Bohuslav Sobotka tvrdí, že zavedením snížené sazby vláda pomáhá rodinám s dětmi, seniorům a nemocným lidem. „Ti byli v roce 2012 poškození nespravedlivým rozhodnutím Nečasovy vlády, která DPH ve jménu škrtací politiky bez ohledu na důsledky a dopady na občany zvýšila. Jsem rád, že se nové vládě podařilo v krátké době toto nespravedlivé rozhodnutí napravit a významně pomoci sociálně ohroženým skupinám obyvatel,“ uvedl Sobotka. 

Proti úpravě sazeb DPH, kterou navrhuje koalice, se ale staví opozice. „Třetí sazba DPH je krok zpátky, znamená to větší administrativní náklady a větší prostor daňovým únikům,“ uvedl už dříve místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nepovažuji tuto věc za pozitivní, třetí sazba komplikuje daňový systém,“ přidal se ke kritice ve Studiu ČT24 i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. 

Podnikatelé by za rozumný kompromis považovali zavedení původně plánované jednotné sazby DPH 17,5 procenta. Snížila by se tak podle nich administrativní zátěž spojená s účtováním více sazeb. Naopak zavedení další nové sazby administrativní zátěž zvýší. 

Ani experti se na zavedení tří sazeb příliš netváří, daňový systém se podle nich stane nepřehledným (čtěte víc). Není jim také jasné, čím vláda nahradí několikamiliardový výpadek příjmů po zavedení druhé nižší sazby. Kabinet podle vyjádření mluvčího resortu financí spoléhá na to, že rozpočtu pomůže rychlejší růst ekonomiky.