Německo si stanovilo minimální mzdu – 230 korun za hodinu

Berlín - Německý parlament schválil minimální mzdu 8,5 eura na hodinu, tedy přibližně 230 korun. Německo dosud jednotnou sazbu pro nejnižší mzdu nemělo. Určovaly ji jen dohody odborů se zaměstnavatelskými svazy v některých odvětvích a lišila se i podle spolkových zemí.

Zákon by měl začít platit od příštího roku. O zavedení minimální mzdy ale ještě musí hlasovat horní komora. Co se týče té dolní, ze 601 přítomných poslanců jich dnes proti bylo pouze pět a 61 se zdrželo hlasování. Zavedení minimální mzdy bylo jedním ze základních požadavků sociálních demokratů (SPD), koaličního partnera vlády kancléřky Angely Merkelové.

V Německu dosud zákon výši minimální mzdy nestanovoval. Nejnižší platy určovaly v některých odvětvích dohody odborů se zaměstnavatelskými svazy. Úroveň minimální mzdy se tak lišila podle oborů i podle spolkových zemí.

ministryně práce Andrea Nahlesová

„Těžce pracující, levní a nechránění. To byla realita pro miliony zaměstnanců v Německu. To už je nyní minulost.“

Ovšem němečtí zaměstnavatelé podobné plány dlouhodobě kritizují. Stanovená výše minimální mzdy by prý mohla ohrozit konkurenceschopnost německého průmyslu a zvýšit nezaměstnanost. Mnichovský ekonomický institut Ifo odhadl, že zavedení minimální mzdy by mohlo stát ekonomiku až 900 000 pracovních míst. Ministryně Nahlesová a nadace Hanse Böcklera, která má blízko k odborům, však ujišťují, že zavedení minimální mzdy nebude mít žádné negativní účinky.

Německo
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/DPA

Nový zákon však zahrnuje více výjimek, než bylo původně stanoveno. Výjimky mají umožnit hladký přechod k novému systému. Některé sektory budou mít na zavedení minimální mzdy dva roky. Minimální mzda se nedotkne osob mladších 18 let, brigádníků a speciální pravidla platí i pro dlouhodobě nezaměstnané.  

Nejnižší minimální mzda je v Bulharsku

Nejnižší garantovaná mzda de facto existuje ve všech zemích Evropské unie. Někde její výši určují vlády, jinde vyplývá z vyjednávání mezi zaměstnavateli a odborovými svazy. EU minimální úroveň platu prosazuje od roku 2012 jako pojistku proti faktické chudobě lidí, kteří sice jsou zaměstnaní, ale mají jen velmi nízké příjmy. 

Z 28 členů Unie má zákonem danou minimální mzdu 21 zemí. Přímo stanovena není ve Švédsku, Finsku, Dánsku, Itálii, Německu, Rakousku a na Kypru. Podle evropského statistického úřadu Eurostat letos v lednu byla v EU nejnižší minimální mzda v přepočtu na společnou unijní měnu 174 eur (asi 4 700 korun) v Bulharsku a nejvyšší 1 921 eur (skoro 52 000) v Lucembursku. V Česku činí minimální mzda 50,60 koruny za hodinu, za měsíc je to pak 9 000 korun.

Ve srovnání kupní síly se sice tento jedenáctinásobný rozdíl snížil, ale přesto si příjemce minimální mzdy v Lucembursku mohl koupit pětkrát více než člověk s nejnižším garantovaným platem v Rumunsku.