Unipetrol odkoupil od Eni podíl v České rafinérské, a zcela ji tak ovládne

Praha – Petrochemický holding Unipetrol využil předkupního práva a odkoupil od italské firmy Eni její podíl v České rafinérské. Za 30 milionů eur (823 milionů Kč) získá zhruba 32,5 procenta akcií. Unipetrol se tak stane jediným akcionářem České rafinérské.

„Další integrace rafinérského a petrochemického segmentu zůstává klíčovým bodem našich hlavních strategických cílů,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Stoprocentní podíl podle něj umožní posílit pozici společnosti na českém trhu a zvýší bezpečnost dodávek surovin pro petrochemický segment Unipetrolu. 

Unipetrol už ke konci minulého roku v České rafinérské posílil, když za více než 27 milionů dolarů (536 milionů korun) koupil zhruba 16 procent akcií podniku od společnosti Shell Overseas Investments. 

Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. 

Unipetrol v ČR zaměstnává 3 700 lidí. Od roku 2005 je součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Společnost se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.