Maďarské banky odškodní klienty za pochybné poplatky a úroky

Budapešť – Maďarské banky odškodní klienty za své praktiky při stanovování poplatků a úroků. Rozhodl o tom dnes tamní parlament. Banky tím přijdou v přepočtu až o 80 miliard korun. Krok by měl pomoct silně zadluženým domácnostem - hlavně těm, které si braly populární levné půjčky v zahraničních měnách. V dobách krize se pak ale lidem výrazně prodražily.

Maďaři si v minulém desetiletí masově brali populární nízkoúročené úvěry v západních měnách, hlavně ve švýcarských francích. Po propadu forintu v době finanční krize se ale náklady těchto půjček prudce zvýšily. 

Maďarský parlament teď schválil vládní návrh, podle kterého musí banky odškodnit klienty za nedohodnuté zvyšování poplatků a úroků u těchto úvěrů a také za způsob určování kurzů u devizových půjček. Banky to bude stát 600 až 900 miliard forintů (až 80 miliard Kč). 

Podle asociace maďarských bank ohrožuje nový zákon právní jistotu v zemi a jistotu mezi investory, protože představuje nucenou retroaktivní změnu soukromých smluv mezi bankami a jejich klienty. Sdružení vyzvalo prezidenta Jánose Ádera, aby zákon nepodepisoval a poslal jej k přezkoumání ústavnímu soudu. 

Centrální banka ale odmítla, že by přijatá opatření vnesla do bankovního systému nestabilitu. Dodala, že banky kvůli tomu nebudou muset zvyšovat kapitál, dopady na jednotlivé instituce ale neodhadovala.