V květnu průmysl zpomalil růst, kde by byl ale bez automobilek?

Praha - Český průmysl zpomaluje. V květnu rostl meziročně o 2,5 procenta. O měsíc dřív to přitom bylo trojnásobné tempo. Čísla ale naštěstí vylepšuje hlavně automobilový průmysl. To stavebnictví zůstalo v květnu na stejné úrovni jako loni. Začalo se ovšem oproti roku 2013 stavět více bytů, a to především v bytových domech.

Průmyslová produkce v květnu meziročně vzrostla reálně o 2,5 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,7 %. 

„Průmysl jako motor české ekonomiky možná začíná vykazovat známky opotřebení. Průmyslová výroba rostla v květnu letos nejslabším tempem a také mnohem méně, než se čekalo,“ říká o výsledcích analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. 

Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy, ale poznamenal: „Já bych hned nebyl tak negativní, nevyvozoval bych jednoznačné závěry z výsledků jednoho měsíce. Samozřejmě ale tempo růstu nebylo takové, jaké jsme očekávali, podepsaly se na tom čtvrteční květnové svátky a následné dovolené.“

Průmysl nicméně vytáhla nahoru hlavně výroba aut nebo plastových výrobků. K pozitivnímu vývoji přispěl i kovodělný průmysl. „Stále ale nejde o přesvědčivý výsledek. Nepřesvědčivý výsledek je to proto, že hlavní zdroj růstu je opět oblast výroby automobilů a dopravních prostředků obecně. V řadě dalších segmentů ale došlo k meziročnímu poklesu,“ komentuje výsledky průmyslu analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. 

Čísla průmyslu táhla dolů například produkce elektřiny a plynu nebo těžební průmysl. „K oborům, kterým se v květnu vyloženě nedařilo, patří i potravinářství a výroba nápojů. Produkce potravin klesla o 2,9 % a nápojů dokonce o 3,6 %. Odpovídá to i výsledkům maloobchodních tržeb, které signalizovaly slabší poptávku po potravinách v českých obchodech,“ doplňuje Kozub.  

Naštěstí se ale mohl průmysl v květnu spolehnout na nové zakázky. Ty hlásí vybraná odvětví jako právě automobilismus nebo výroba počítačů. Nové zakázky přicházejí ale především ze zahraničí, tuzemské zakázky naopak klesly o 1,4 procenta. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Stavebnictví v květnu hlásí stejná čísla jako loni. „Stavebnictví si letos připsalo nejhorší výsledek. Oproti loňskému roku nevzrostlo ani nekleslo. I když nejde o propad, jde o špatnou zprávu, protože loňská srovnávací základna byla hodně nízká,“ upozorňuje analytik Kozub.

Stavební úřady vydaly meziročně o 6,6 % stavebních povolení méně, jejich orientační hodnota ale zase vzrostla o 17,9 %. K růstu nakonec přispělo ale to, že se v květnu začalo stavět o třetinu více bytů než loni, v porovnání s rokem 2013 se jich ale o čtvrtinu méně v květnu dokončilo.  

Počet zahájených bytů v květnu 2014 meziročně vzrostl o 30,3 % a dosáhl hodnoty 2 449 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech klesl o 1,6 %, u bytů v bytových domech došlo k růstu o 111 %. 

Pokud se porovnají výsledky stavební výroby za leden až květen se stejným obdobím roku 2008, po kterém vypukla krize, má ještě české stavebnictví co dohánět. Letošní výroba je zatím o 28 procent nižší než před krizí.

Vydáno pod