Lidí bez práce mírně ubylo. Úřady se chystají na příliv absolventů

Praha – Nezaměstnanost v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 bodu na 7,4 %. Bez práce bylo 537 179 lidí. V květnu činil podíl nezaměstnaných 7,5 % a bylo jich téměř 550 000. Situaci na trhu práce pozitivně ovlivnily sezonní práce a oživení české ekonomiky. Jak ale upozornila generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková, v příštích měsících by měla nezaměstnanost stagnovat nebo mírně růst – na úřady totiž dorazí absolventi škol.

Počet volných pracovních míst v závěru prvního pololetí meziměsíčně stoupl o 1 456, zaměstnavatelé jich nabízeli téměř 50 000. Na jedno volné pracovní místo tedy nyní připadá 10,9 uchazeče. V nejvíce postižených okresech, jako jsou například Ústecko, Bruntálsko či Karvinsko, to však může být i více než třicet lidí.

Nezaměstnanost postupně klesá od ledna, kdy dosáhla míry 8,6 %. Bez práce bylo tehdy skoro 630 000 lidí, nejvíc v historii Česka. „Nezaměstnanost klesla, ale rozhodně méně, než se čekalo, a méně, než by mohla. Je tak meziročně o desetinu vyšší. Přitom současná situace je obecně lepší a vyhlídky jsou optimističtější. Ekonomika roste, výhledy na další měsíce říkají, že by v růstu pokračovat měla. Přesto se nepodařilo nezaměstnanost srazit pod loňské hodnoty,“ komentoval čísla analytik Home Credit Michal Kozub.

Nezaměstnanost v ČR v červnu 2014
Zdroj: ČT24/MPSV

Dokončili jste vysokou? Začněte s hledáním práce co nejdřív

Absolventi škol zatím statistiku výrazně neovlivňují. Úřad práce nicméně už teď eviduje vyšší počet dotazů. Doporučuje, aby si mladí lidé začali hledat zaměstnání co nejdřív. „Během letních měsíců si je mohou vyjednat a v září, kdy jim skončí status studenta, pak mohou plynule nastoupit do zaměstnání,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Mezi uchazeči o zaměstnání převažovali pracovníci ve službách, prodeji a administrativě, manipulační, pomocní a nekvalifikovaní stavební či montážní dělníci, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, opraváři a řidiči. Mezi nově evidovanými se začali s nástupem prázdnin v menší míře objevovat učitelé, vychovatelé, pedagogičtí pracovníci či lektoři.

„Rychlejšímu snižování nezaměstnanosti brání na straně firem velká opatrnost. Ta ale posupně opadá a je spíše otázkou času, kdy se firmy odhodlají k většímu otevírání nových pozic. Rozhodně nepůjde o masové nábory desítek lidí. Z krize totiž vyšly firmy poučené, že personální náklady je potřeba řídit velmi obezřetně,“ dodal Kozub. Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory dojde na trhu práce k výraznějšímu posunu až v roce 2015.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, kde aktuálně činí 10,8 %. I tam ale klesá; v červnu se oproti květnu snížila o půl procentního bodu. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském kraji, kde činí 9,8 %.

Nejnižší podíl nezaměstnaných zaznamenal Úřad práce tradičně v Praze, a to 5,3 %. Na druhém místě je Plzeňský kraj, kde to bylo 5,5 %. Vůbec nejnižší nezaměstnanost vykázal jako obvykle okres Praha-východ (3,4 %). Naopak nejvyšší hodnotu zaznamenali statistici na Mostecku (13,2 %).

Nezaměstnanost v krajích ČR v červnu
Zdroj: ČT24/MPSV

Podle výpočtů Eurostatu, které slouží k mezinárodnímu srovnávání, dosáhla tuzemská míra nezaměstnanosti v dubnu 6,2 %. V celé osmadvacítce to bylo průměrně 10,3 %. Česká republika tak stále patří k evropským zemím s relativně nízkým počtem lidí bez práce.