Korejci se zúčastní tendru na dostavbu Temelína. Pokud nějaký bude

Soul/Praha – Jihokorejská státní energetická společnost KEPCO se zúčastní tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín v České republice. Schválila to tamější vláda. Jihokorejská média napsala, že česká vláda očekává, že by mohla začít přijímat žádosti od zájemců na dostavbu elektrárny na počátku příštího roku. Společnost ČEZ přitom letos tendr na dostavbu Temelína zrušila. Zda a kdy vypíše nový, není zatím jasné.

„Česká vláda má velký zájem přilákat Koreu do nabídkového procesu. To naznačuje, že naše jaderné technologie a know-how byly mezinárodně uznány. Děláme pečlivé přípravy, abychom si nenechali ujít tuto příležitost,“ uvedl pro list The Korea Times úředník z korejského ministerstva pro energetiku.

„Šance, že KEPCO získá práva, jsou vysoká. Jeho schopnosti se ukázaly při úspěšné výstavbě jaderné elektrárny ve Spojených arabských emirátech,“ dodal.

Korejská vláda již ústy představitelů firmy KEPCO vyjádřila svůj zájem připojit se k dostavbě elektrárny na prvním česko-korejském jaderném fóru v Praze na počátku června. Zástupci Česka i Koreje na jaderném fóru podepsali Memorandum o porozumění, které ustavuje spolupráci v jaderném sektoru. 

Ministr průmyslu Jan Mládek ČSSD zájem dalšího potenciálního účastníka vítá: „Jak známo z principů svobodného trhu, větší okruh potenciálních dodavatelů vytváří pro objednavatele lepší podmínky ohledně cen, kvality a termínů dodávek.“ 

Korejský list dnes napsal, že česká vláda očekává, že by mohla začít přijímat žádosti od zájemců na dostavbu elektrárny na počátku příštího roku. Hlavní konkurenti by měli prý být americko-japonské konsorcium firem Westinghouse a Toshiba a konsorcium ruské společnosti AtomStroyExport a české firmy Škoda.

O jihokorejského investora stál hodně i prezident Miloš Zeman. Ten se nechal po zrušení tendru ČEZem slyšet, že by chtěl novou soutěž a že je naděje, že by se do ní přihlásila právě firma z Jižní Koreje. O její účasti dokonce prý prezident jednal s nejmenovaným jihokorejským politikem. Zeman doufá, že nový tendr a noví účastníci soutěže by mohli znamenat i snížení konečné ceny dostavby. 

Dostavba Temelína

ČEZ tendr na výstavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín zrušil letos v dubnu. Projekt by byl podle firmy za současných cen elektřiny nerentabilní. Vedení ČEZu proto chtělo státní garance, jenže ty odmítla vláda poskytnout. Firma proto soutěž zrušila. 

Zda bude vypsán nový tendr, teď záleží hlavně na vládě a její energetické koncepci. Ta by měla být hotová do konce roku. „Další kroky bude možno říci až v návaznosti na tento materiál,“ uvedl již dřív mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. ČEZ tedy čeká, zda kabinet nějakým způsobem dostavbu v Temelíně podpoří. 

  • Jiří Gavor, poradce ze společnost ENA: „Vyšší konkurence je pro investora lepší, nicméně nemění se podstata problému. ČEZ zrušil tendr proto, že nebyla zaručena garance na výkupní ceny energie. Pokud vláda nenabídne garance, je výstavba takřka nemožná.“

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2 000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by byly v provozu 60 let. Šlo o zakázku za cca 200–300 miliard korun.

Původní soutěže se účastnily americký koncern Westinghouse a ruskočeské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, dříve ČEZ z tendru vyřadil. Firma se proti rozhodnutí brání u Evropské unie.  

Gavor: Bez státní garance je dostavba Temelína nemožná (zdroj: ČT24)
Vydáno pod