Babiš: Stát možná koupí kralupskou rafinerii

Praha - Česká vláda se zajímá o kralupskou rafinerii, patřící pod křídla České rafinérské. Konkrétně o její koupi jedná s polskou PKN Orlen, většinovým vlastníkem petrochemického holdingu Unipetrol. Agentuře Reuters to prozradil ministr financí Andrej Babiš. Kralupská rafinerie by podle něj mohla přejít pod státního provozovatele ropovodů Mero, nebo pod distributora paliv a správce zásobníků Čepro.

Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice a provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Její menšinoví zahraniční vlastnící už z firmy kvůli poklesu marží ve zpracování ropy odešli a po dokončení nedávno dohodnuté koupě podílu italské Eni se Unipetrol stane jejím jediným akcionářem.

Andrej Babiš, jehož ministerstvo ovládá státem vlastněné podniky v energetice, prohlásil, že jednání o možném odkoupení Kralup vede ministerstvo průmyslu a obchodu a že k žádnému průlomu v rozhovorech nedošlo. Ministerstvo průmyslu ani polská PKN to nekomentovaly.

Česká strana má podle Babiše primárně zájem o rafinerii Kralupy. Dodal, že PKN se zřejmě zajímá o možnost odprodeje větší části Unipetrolu. Babiš už v dubnu řekl, že situaci v rafinerském sektoru by mohlo vyřešit odkoupení kralupské rafinerie vládou.

Vydáno pod