Škoda hlásí rekordní prodej, tahounem jsou nové modely

Mladá Boleslav - Rekordních víc než půl milionu aut prodala v prvním pololetí automobilka Škoda, což je o dvanáct procent víc než loni. Jen v červnu si lidé koupili bezmála sto tisíc vozů. Za úspěchem stojí nejspíš nové modely. V západní Evropě zaujala hlavně Octavie.

Poprvé v historii bylo v prvním pololetí dodáno více než půl milionu vozů. Důvodem vyššího prodeje je zřejmě nový model Octavie. „Nová Škoda Octavia dále získává nové skupiny zákazníků, dodávky zákazníkům v západní Evropě za první pololetí vzrostly o 47,4 procenta,“ uvedla Škoda. Jen v červnu prodala Škoda Auto 94 500 vozů, což je meziročně o 8,1 procenta více a je to rekordní červnový prodejní výsledek automobilky.

Mladoboleslavská Škoda Auto vytvořila v prvním čtvrtletí provozní zisk 185 milionů eur (5,08 miliardy Kč), což je meziročně nárůst o 65,2 %. V příštích letech chce firma dále růst a zvýšit světové prodeje na minimálně 1,5 milionu vozů ročně.

Nárůst prodeje zaznamenala firma v západní Evropě, kde automobilka v prvním pololetí dodala zákazníkům 217 900 vozů, o 17 % více než ve stejném období loňského roku. Naopak ve východní Evropě mladoboleslavská automobilka dodala v prvním pololetí 58 700 vozů, o 400 aut méně než loni. V Rusku dodala v tomto období zákazníkům 42 000 aut, o 800 méně než v prvním pololetí loni. V červnu se prodeje značky v Rusku snížily o 1 200 vozů na 7 900.

Škoda Octavia Scout
Zdroj: ČT24/Škoda Auto

Nejvyšší prodeje hlásí Čína

Ve střední Evropě si v prvních šesti měsících tohoto roku Škoda polepšila o 27,6 procenta, prodala 78 600 aut. V České republice dosáhla Škoda v prvním pololetí prodejního nárůstu o 22,9 procenta, prodala tady 34 800 aut. Nejsilnějším trhem značky ale zůstává Čína. V prvním pololetí zvýšila Škoda své prodeje v Číně o 8,7 procenta na 130 700 vozů.

  • David Šprincl, redaktor Svět motorů: „Pro samotnou škodovku je důležitý trh asijský a ruský. Škodovka tam otevírá vlastní továrny a prodeje tam jdou nahoru mnohem víc než v Evropě i v Česku.“

Automobilka nedávno začala prodávat novou Octavii G-Tec s pohonem na stlačený zemní plyn. V srpnu uvede na trh novou verzi vozu Octavia Scout a na podzim poprvé představí novou generaci vozu Škoda Fabia. Už dříve potvrdila plánovanou výrobu nového vozu v Kvasinách na Rychnovsku. Podle některých zdrojů by tam měla vyrábět model sportovně-užitkového vozu (SUV) s pracovním názvem Snowman. Do roku 2016 chce Škoda představit každého půl roku nový nebo přepracovaný model.