Řemeslníkem během pár minut? Běžné praxi možná brzy odzvoní

Praha - Živnostníkům se zřejmě zpřísní start podnikání. Řemeslníci by podle informací České televize měli nově prokazovat jednoroční praxi v oboru a třeba kominíci budou muset získat koncesi, tedy povolení od ministerstva vnitra. Změny navrhují samy cechy - podle nich jsou totiž současná pravidla příliš benevolentní. Spotřebitelé to pak odnášejí nejen na kvalitě, ale často i na bezpečnosti.

Dnes může být živnostníkem téměř každý. Založit takzvanou živnost volnou jde totiž velmi snadno. Stačí zajít na úřad a založení živnosti jen nahlásit. Výsledná práce těchto řemeslníků pak může být nekvalitní, což mnohdy pozná i zákazník. Přitom aby se člověk stal například čalouníkem, musí tradičně studovat tři roky.

Na to, že někteří jejich kolegové nemají dostatečnou praxi, si stěžují i kominíci. „Může se vám stát, že si objednáte kominíka, který přijde, ale v životě komín neviděl, udělal si živnost před rokem a má 15 dalších živností,“ upozornil viceprezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Sami živnostníci tak připravují změnu zákona. Podmínky se zpřísní zvlášť u živností jako čalouníci, tapetáři, kominíci či kamnáři. U všech začínajících řemeslníků pak bude nutná jednoroční praxe. „Jednání se nebráníme,“ reagoval Vladimír Bártl z ministerstva průmyslu a obchodu. „Je tam potřeba dát pozor, abychom nenarazili na to, že budeme někoho diskriminovat,“ doplnil.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Živnostenské svazy nechtějí bránit vstupu nových podnikatelů na trh, požadují ale kvalitu jejich služeb. Řemeslníků si dnes totiž Češi váží podstatně méně než před deseti lety. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků si jejich práce váží pouze 40 procent lidí. Důvod? Řemeslo nemá jakožto zaměstnání příliš dobrou image – veřejnost ho vnímá jako podřadnou práci, kterou vykonávají lidé s nízkým vzděláním. Relativně nejhůře je ze všech profesí hodnocena odbornost zedníků, což prý koresponduje s minimální bariérou zahájení živnosti. Nejlépe jsou naopak vnímáni instalatéři.

V době konkurence velkých firem musí mít řemeslníci dobrou reputaci

Právě nové opatření by pověst řemeslníků mohlo napravit. Nejdůležitější jsou totiž pro řemeslníka dobré reference. To platilo vždycky, ale v poslední době, kdy musí malí živnostníci konkurovat velkým firmám, je to naprostá nutnost. Jakákoliv negativní zkušenost s jejich prací se navíc může rychle dostat k velkému množství potenciálních zákazníků, například prostřednictvím specializovaných internetových serverů, kam lidé píší své zkušenosti. I samotní řemeslníci považují za největší přítěž konkurenci ze strany nekvalitních a neodborných kolegů, kteří škodí pověsti poctivého řemesla.

„Živnostenský zákon není nutné měnit jako celek. Je ale třeba přistoupit k prosazení dílčích změn, které přispějí ke zlepšení stávající situace. Například přesun vybraných živností z volných mezi řemeslné a zvýšení nároků na prokazování odborné kvalifikace a praxe,“ míní Petr Kališ, partner v advokátní kanceláři CHSH Kališ & Partners.

Na kontrolu kvality se nyní Asociace malých a středních podniků a živnostníků hodlá zaměřit. Plánuje vytvořit kontrolní organizaci, která by měla standardy práce hlídat. „Klempíře nebo pokrývače těžko nahradíme čínským importem. Řemesla jsou základem infrastruktury a naší povinností je nejen zachovat elementární nabídku služeb v regionech, ale snažit se o to, aby byla kvalitní,“ konstatuje předseda asociace Karel Havlíček.

Podmínky pro živnostníky se zřejmě zpřísní (zdroj: ČT24)
Vydáno pod