Aerosalon Farnborough: Airbus plánuje trumf v podobě nového A330

Farnborough (Británie) – Očekávaná akce pro všechny fanoušky aviatiky: v anglickém Farnborough nedaleko Londýna začal mezinárodní aerosalon. Hned první den na sebe upoutala pozornost hlavně evropská společnost Airbus s plánovaným vylepšením svého dvorního civilního modelu A330. Airbus svým krokem vyostřil souboj s americkým Boeingem o zakázky v celkové sumě odhadem 250 miliard dolarů (v přepočtu asi pět bilionů korun).

Podle ředitele Airbusu Fabrice Brégiera si jeho firma dělá zálusk na zakázky, které by zavdaly výrobu zhruba sto kusů modernizovaného letounu. Stroj A330neo bude stále levnější než konkurenční Boeing 787 Dreamliner a díky novým motorům a dalším změnám dosáhne i srovnatelných úspor.

Airbus vylepšil A330 zejména novými úspornými motory od britské firmy Rolls-Royce, aby získal zpět zákazníky odlákané dreamlinerem. Zlepší se i aerodynamické vlastnosti stroje. Nový stroj chce Airbus začít dodávat zákazníkům ke konci roku 2017.

Dalším posílením prodeje svého nejprodávanějšího letounu chce Airbus rovněž vynahradit nečekaně slabý odbyt nového modelu menšího letadla A350-800. Poptávka po A330 výrazně vzrostla už loni díky zpožděným dodávkám jeho konkurenta od Boeingu, který měl loni řadu technických problémů. 

Segment letadel pro 250–300 cestujících je co do objemu zakázek z trhu širokotrupých letadel největší. Podle poslední dlouhodobé prognózy Boeingu se takových letadel v příštích dvou desetiletích prodá 4 520 v hodnotě přes bilion dolarů (přes 20 bilionů korun). Airbus věří, že jeho modely A330-800neo a A330-900neo mohou získat nejméně tisíc těchto zakázek.

Aerosalon ve Farnborough: Další kolo bitev mezi Airbusem a Boeingem (zdroj: ČT24)