Marksová plánuje vykolíkovat prostor pracovním agenturám

Praha – Konkrétnější obrysy získává vládní záměr stanovit pravidla hry pro pracovní agentury. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaly Marksové by do budoucna měly založit společnou komoru a při vstupu na pracovní trh skládat kauce. Vyšší zodpovědnost bude ministryně žádat i po zaměstnavatelích.

„Existuje pět velkých solidních agentur, které jsou platnými institucemi na trhu práce, ale je zde stálá řada dalších, které se podílejí na nelegálním zaměstnávání,“ prohlásila ministryně na dnešní tiskové konferenci s tím, že v Česku jich v současnosti dohromady působí zhruba šestnáct set.

Určit operační prostor pracovních agentur by měla příslušná norma, o níž v současnosti jedná pracovní komise ministerstva i zástupců agenturního zaměstnávání. Podle Marksové je cílem takový stav, kdy by agentury vytvořily vlastní komoru. Již v současnosti existuje Asociace poskytovatelů personálních služeb, která sdružuje agentury, jež se od nešvarů spojených s agenturním zaměstnáváním distancují.

MPSV: Ať za nešvary pyká i zaměstnavatel

Společnosti, které pracující zneužívají, obcházejí zákony například tím, že pracují s větším množstvím typů pracovních smluv, nebo uzavírají vztah dodavatel-odběratel. Zaměstnance tak firmě nepřidělují na základě zákoníku práce, ale obchodní smlouvy (např. o dílo). „Pokud se jedná formálně o obchodní vztah, nemusí agentura ani její klient ze zákona dodržovat srovnatelné pracovní a mzdové podmínky agenturních a kmenových zaměstnanců,“ vysvětluje výhodu takového postupu Jana Bělíková, inspektorka Státního úřadu inspekce práce.

To ovšem podle ministryně v současnosti vyvazuje odpovědnost samotného podnikatele: „Kdyby dnes agentura porušovala zákoník práce, lidi zaměstnávala nelegálně a v otrockých podmínkách, mohl by zaměstnavatel říct: 'Za to může agentura.' Chceme, aby také nesl zodpovědnost.“

Pojistku proti nekalým praktikám si potom chce stát zajistit už před zahájením jejich činnosti. „Jestliže se agentura práce registruje, měla by jako na Slovensku složit relativně kauci, která by se v případě, že poruší pravidla, zabavila,“ prohlásila ministryně.

MPSV chce posílit inspektory práce (zdroj: ČT24)

Cizinec? Místo dvou povolení jedna zaměstnanecká karta

Ministerstvo práce také uzavírá přípravy na vydávání zaměstnanecké karty. Od 24. července ji začne Česko vydávat cizincům ze zemí mimo EU, přičemž jediný dokument nahradí dvě povolení - k práci a k pobytu. Kartu bude vydávat ministerstvo vnitra na dobu, po kterou má trvat práce s maximálně dvouletou platností. Může se opakovaně prodlužovat.

Plastikovou kartičku s biometrickými prvky mohou získat cizinci ze zemí mimo EU i jejich rodinní příslušníci. Požádat o ni mohou na české ambasádě ve své vlasti i v Česku, pokud tu už legálně pobývají. K žádosti musí doložit mimo jiné pracovní smlouvu či dohodu. Práci mohou pak také změnit či mohou mít i víc zaměstnání, musí ale ministerstvo vnitra požádat o souhlas (podrobnosti naleznete zde).