Storno prodeji OKD? NWR přemluvila část věřitelů k restrukturalizaci

Praha/Ostrava - Těžařské společnosti NWR se podařilo získat souhlas pětašedesáti procent věřitelů s tím, aby provedla restrukturalizaci dluhu a vydala nové akcie. K provedení plánu ale potřebuje pětasedmdesátiprocentní podporu. Pokud do září věřitelé a NWR nenajdou shodu, bude muset společnost prodat své dceřiné společnosti – včetně černouhelné OKD.

New World Resources (NWR) utrpěla těžké ztráty kvůli poklesu cen koksovatelného uhlí na světových trzích. Navrhla proto majitelům dluhopisů restrukturalizaci dluhu a vydání nových akcií. Věřitele přitom musí přesvědčovat na dvou frontách – své ano pro jí musí říct podstatná část majitelů zajištěných dluhopisů, tedy těch, kteří mají zástavní právo na majetek společnosti. U nich už návrh prakticky prošel. Teď se ale musí těžaři domluvit i s majiteli nezajištěných obligací. 

„Jednání s věřiteli se vyvíjí velice dobře,“ tvrdí ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák. „Jsme velice blízko finální dohody, která by byla konsensuální, zahrnovala všechny skupiny věřitelů, vedla k výraznému oddlužení NWR a k nalití až pěti miliard korun nového kapitálu do společnosti.“

Pokud plán projde, věřitelé se vzdají části pohledávek a prodlouží splátky spolčenosti NWR. Zároveň akcionáři a část věřitelů do firmy přidají 150 milionů eur dodatečného kapitálu, což by mělo firmu posílit. Hořkosladké ovoce ale přinese akcionářům firmy - emise nových akcií totiž sníží hodnotu těch stávajících. Současné akcie by totiž tvořily jen čtyři procenta nového stavu, a pětadvacetkrát by tak ztratily svou hodnotu.

Analytici: NWR je blízko úspěchu, ale času má málo

Na tom, zda se NWR podaří restrukturalizace dosáhnout, se analytici neshodnou. Petr Hlinomaz z BH Securities sice prohlásil, že na „spekulace o prodeji OKD je možné klidně zapomenout“, jinak ovšem mluví Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus: „Zbývajících deset procent věřitelů nezajištěných dluhopisů není mnoho, ale čas na získání potřebného souhlasu i těchto věřitelů je pouze v řádu dní.“ Do pátku 11. července navíc platila pro nezajištěné věřitele zvýhodněná podmínka, která už skončila -  ti, kteří dohodu chtěli udělat, tak mohli učinit za lepší konstelace minulý týden.

Bohumil Trampota z J&T potom podotýká, že pro NWR jsou zásadní ceny koksovatelného uhlí, které se drží na historicky nízkých úrovních. „Pokud neporoste, tak je jen otázkou času, kdy bude NWR i po restrukturalizaci ve stejném bodě, jako je dnes,“ soudí.

Alternativu představuje prodej dceřiných společností, včetně černouhelné OKD. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) minulý týden po setkání s představiteli NWR prohlásil, že pokud by OKD byla v budoucnu na prodej, stát by její odkup zvážil. Šlo by o to udržet ještě nejméně deset let práci pro 14 000 zaměstnanců, které OKD má. Po loňské krizi na Dole Paskov, kdy hrozilo jeho zavření ke konci letošního prosince, se stát s NWR dohodl na pokračování těžby do konce roku 2017 a vláda za to zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky.

Pokud by OKD nikdo nekoupil – a podle novinářky Zuzany Kubátové je prodej právně sporný kvůli věřitelům – je ve hře i vyhlášení úpadku.