Mládek: Smlouva o investici v Mošnově by měla být ještě v červenci

Praha – Smlouva s korejskou společností Hyundai Mobis ze skupiny Hyundai o investici v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku by měla být podepsána do konce tohoto měsíce. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), podle kterého se tak mošnovská průmyslová zóna téměř zaplní.

Společnost chce v Mošnově postavit závod na výrobu světlometů a vytvořit zhruba 900 pracovních míst. Ostravští zastupitelé již na konci června schválili návrh na uzavření investiční smlouvy a záměr prodeje přibližně 18 hektarů půdy v průmyslové zóně, kde má strategický investor působit (čtěte víc). Se stavbou závodu by se mělo začít v roce 2015, samotnou výrobu plánuje firma spustit o rok později.

Hyundai Mobis je největším subdodavatelem komponentů pro automobilku Hyundai. Ta má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Společnost se s Moravskoslezským krajem už dohodla na vybudování kvalitní příjezdové cesty do mošnovské průmyslové zóny. Rovněž věří, že v regionu najde zaměstnance s potřebnou technickou kvalifikací.

Právě technické vzdělávání je Achillovou patou české ekonomiky. Podle rektora VŠB-TU Ostrava Ivo Vondráka by technické školy měly víc spolupracovat s průmyslovými podniky. „Zatím neexistuje žádná podpora, která by systematicky pomáhala technickým vysokým školám. Jinými slovy řečeno, co si neuděláme sami, to nemáme,“ postěžoval si Vondrák v polední debatě České televize.

Otázky Václava Moravce

Souhlasí s ním i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Vedeme intenzivní dialog s podnikatelskými svazy o tom, že by měli učni a studenti středních škol chodit do firem,“ avizoval šéf resortu průmyslu.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj se zase vyslovil pro větší dotace do výzkumu a inovací. „Chybí nám větší zaměření na aplikovaný výzkum. Česká republika a Evropská unie kvůli tomu ztrácí konkurenceschopnost,“ domnívá se Rafaj, podle něhož by se do výzkumu mělo zapojit mnohem víc lidí ze soukromé sféry. „Například v USA je 80 procent pracovníků ve výzkumu zaměstnanci privátní sféry. V Evropě je to naopak,“ upozornil Rafaj.

Čínští studenti do Ostravy?

V debatě přišla řeč i na útlum hornictví v Moravskoslezském kraji a související osud tamního báňského školství. Jak poznamenal rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák, o budoucnost hornických a geologických oborů se nebojí. Zájem o ně totiž mají například Čína nebo Latinská Amerika. Jeho slova potvrdil i ministr Mládek. „Čína má zájem o rozvoj důlní činnosti – nejen o stroje a zařízení, ale taky o školení lidí. Technická univerzita zřejmě bude muset přijít s programem v anglickém jazyce, aby sem mohli čínští studenti přijít,“ podotkl Mládek.