Ředitelství silnic vypsalo tendr na stavbu chybějícího úseku D1

Praha - Ředitelství silnic a dálnic vypsalo veřejnou zakázku na stavbu jednoho z posledních chybějících úseků D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Stavba zhruba 14 kilometrů čtyřproudové dálnice má podle odhadované ceny vyjít na téměř pět miliard korun. Zakázku vypsalo ředitelství už v roce 2012, stavba chybějícího úseku dálnice spojující Brno a Ostravu měla být hotová do poloviny příštího roku. Loni v listopadu ale původní tendr zastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ŘSD v původní zakázce neposkytlo stavebním firmám dostatek času pro získání potřebných oprávnění, která po uchazečích požadovalo. Ředitelství tak muselo soutěž vyhlásit znovu.

V Česku na celé D1 vedoucí v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí dobudovat u Přerova úsek z Říkovic do Lipníka nad Bečvou. Úsek mezi Přerovem a Lipníkem je částí této chybějící trasy.

Zatímco moravská větev dálnice D1 teprve čeká na dokončení, nejstarší část dálnice mezi Prahou a Brnem se nyní opravuje. Loni začali silničáři opravovat první čtveřici úseků mezi Šternovem a Psáři, Loktem a Hořicemi, Lhotkou a Velkou Bíteší a mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svojí životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Na opravované i nově stavěné úseky se počítá s využitím peněz z EU.