Zelená nafta dostala ve sněmovně zelenou

Praha – Poslanci dnes schválili zákon, díky kterému stát začne zemědělcům znovu vracet 40 procent spotřební daně z nafty, kterou používají pro své podnikání. Díky tomu rolníci ušetří ročně víc než miliardu korun. Podle opozice tím ale vláda znovu otevřela prostor k daňovým únikům. A kritizuje i fakt, že na zelené naftě vydělá víc než 30 milionů firma Agrofert, kterou vlastní ministr financí. Ten zákon do sněmovny předkládal.

K daňovým úlevám pro zemědělce se koalice zavázala

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Zákon by měl zachovat vracení daně na úrovni před jejím zrušením, kdy zemědělci mohli dostat zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s biopříměsí. Celková roční výše vratky by měla dosáhnout podobně jako loni zhruba 1,28 miliardy korun. Evropská komise schválila, aby Česko mohlo zemědělcům část daně vracet až do roku 2019. Podle současného kabinetu většina států EU podobné daňové zvýhodnění uplatňuje. Čeští zemědělci by tak byli na společném unijním trhu znevýhodněni.

Ještě v roce 2012 stát vracel 60 procent spotřební daně, kterou farmáři projezdí na polích. O rok později už to bylo jen 40 procent a letos zvýhodněná nafta skončila úplně. Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, budou moci zemědělci znovu požádat o navrácení 40 procent spotřební daně. A to zpětně od letošního 1. července.

V Evropské unii nabízí zemědělcům levnější naftu většina států. V okolních zemích ji využívají v Německu, Polsku a Maďarsku. Naopak Slováci nebo Rakušané tuhle výhodu nemají.

Zelená nafta
Zdroj: ČT24

Opozice se zelenou naftou nesouhlasí

Pravicové opozici se zelená nafta nezamlouvá. Podle Františka Laudáta (TOP 09) je to parketa pro daňové úniky. „Nikdy nezměříme, jestli se nafta naleje do traktoru, nebo do osobního auta,“ myslí si zase bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím ale nesouhlasí. Podle něj zemědělci spotřebují mnohem víc nafty, než na kolik můžou o vratku žádat. „Především je to podpora našich zemědělců a našeho venkova srovnání našich podmínek s okolními státy,“ uvedl Jurečka.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl v Nečasově vládě ministrem financí, Sobotkovu vládu varoval, že se znovuzavedením zelené nafty výrazně zdražuje správa spotřební daně. Podle něj by bylo lepší, pokud vláda na zvýhodnění zemědělců trvá, aby jim místo zelené nafty o stejnou částku zvýšila podpory ze státního rozpočtu. „Je to nesystémové řešení, které povede k daňovým únikům. Pokud vláda chce zemědělce podpořit, může jim poslat peníze přímo,“ myslí si i místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Opozice kritizuje Babiše, zákon prý nahrává Agrofertu

Navíc opozice kritizuje ministra financí Andreje Babiše za to, že předložil zákon, na kterém jeho firma Agrofert vydělá ročně 32 milionů korun. Právě tolik stát odpustí Babišovu koncernu na spotřebních daních. „Nám prostě musí vadit, když někdo kumuluje příliš mnoho moci a dokáže tímto způsobem využívat stát,“ uvedl Petr Fiala předseda ODS.

Poslanci vyčítají Babišovi, že zelená nafta se hodí jeho Agrofertu (zdroj: ČT24)

Babiš, který dnes zákon při hlasování podpořil, ale jakékoli využívání svého politického vlivu pro soukromé účely odmítá. „Argumenty opozice, že jsem kdysi za něj lobboval, ano: proč bych nelobboval. Nevidím důvod, proč by čeští zemědělci nemohli mít stejné podmínky jako všichni zemědělci v Evropě,“ řekl Babiš.

V posledních letech se sleva na naftu pro zemědělce měnila často

Vláda Petra Nečase v roce 2012 v rámci úsporných opatření zelenou naftu úplně zrušila. Zemědělci poté na protest v řadě regionů zpomalovali svými stroji dopravu na silnicích. Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla pak zelená nafta zrušena úplně.

Vydáno pod