Padělky známek? Třeba když za desetikorunovou zaplatíte méně

Praha - Česká pošta spolu s policií šetří případy padělaných známek. K prodeji byly na různých místech Česka, a to i v některých trafikách. Pořídit se navíc daly se slevou, která se ale na ceniny dávat nesmí.

Padělky se objevovaly zejména 10korunové známky s portrétem cestovatele Alberta Vojtěcha Fryče. „U těchto typů známek jsme zaregistrovali škody až do výše milionu korun. Známky jsou v současné době u kriminalistů, kteří to šetří,“ vysvětlil ředitel odboru známkové tvorby České pošty Břetislav Janík.

Případy se začaly množit v posledních třech letech, kdy kolky dostaly lepší ochranu a padělatelé se dali na známky. Pošta ale nečelí jen podvodům profesionálů, někteří lidé si dokonce malují známky sami.   

UV světlo padělek odhalí

Pro padělky je přitom první zónou odchytu třídící centrum, třeba v Praze Malešicích. A podobných center je po celé České republice devět. Dopisy a pohledy tu mimo jiné projdou pod UV lampou, která rozpozná padělky známek.   

Stroj pak kopie vyřadí a adresát už příslušnou zásilku do rukou nedostane. Za to putuje do rukou policie. Padělatel, stejně jako recesista, pak může dostat až deset let vězení. V současné době je v Česku platných asi 800 různých druhů známek. A právě v létě, kdy si lidé posílají pozdravy z dovolené, o ně zájem roste.