Ovoce a zeleniny jíme čím dál méně, produkci masa se daří

Praha – Ovoce a zeleniny se v Česku jí čím dál méně. V evropském srovnání pak Češi zcela propadli, menší spotřebu mají už jen na Islandu a ve Švédsku. Na vině jsou vyšší ceny a taky úbytek malých zahrádkářů. Ministerstvo zemědělství proto připravuje plán na podporu pěstitelů. Naopak produkci masa se v tuzemsku daří – ve čtvrtletí se meziročně zvýšila o 2,2 % na téměř 115 000 tun. Nárůst se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) týkal všech druhů masa.

Průměrný Čech denně spotřebuje 253 gramů ovoce a zeleniny – číslo je pod evropským průměrem. Navíc se každý rok snižuje. „Těch důvodů je vícero – je to otázka životního stylu, osvěty, prevence a souvisí to i s dostupností kvalitního ovoce a zeleniny od českých producentů,“ myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Domácích pěstitelů skutečně ubývá, a země je tak závislá na dovozu.

Propad ve spotřebě ovoce a zeleniny má zřejmě za následek zvýšený výskyt některých onemocnění. „Jednou z věcí, které nám dodává ovoce a zelenina, je vláknina. A vláknina má výrazný vliv na to, jak trávíme. Mimochodem, jsme ve statistikách velmi vysoko, co se týče rakoviny tlustého střeva,“ upozorňuje výživová poradkyně Monika Divišová.

Denní spotřeba ovoce a zeleniny
Zdroj: ČT24

Nepříznivý trend lze dobře ilustrovat na konzumaci jablek, která jsou v tuzemsku vůbec nejoblíbenějším druhem ovoce. Zatímco v roce 2008 jich průměrný Čech snědl za rok přes 26 kilogramů, v roce 2012 už to bylo jen kolem 19 kilogramů.

Roční spotřeba jablek v ČR
Zdroj: ČT24

Živočišné produkci pomohl stát

Zatímco pěstitelé ovoce a zeleniny si zoufají, výroba masa zaznamenala ve druhém čtvrtletí růst. Ředitel zemědělských statistik ČSÚ Jiří Hrbek uvedl, že čísla možná naznačují obrat po letech poklesu živočišné produkce. Podíl na tom má podle něj finanční podpora státu, která už dosáhla více než jedné miliardy. „Z výsledků letošního druhého čtvrtletí lze důvodně usuzovat, že došlo k trvalejšímu obratu ve vývoji,“ míní Hrbek.

Za pozitivní považuje mimo jiné zvýšení stavů prasat, která mají na masné produkci hlavní podíl. „Snižuje se tak výrazný pokles dovozů selat z Dánska, Německa, Holandska, naopak byl nově zaznamenán růst exportu selat z ČR do zahraničí,“ podotkl statistik.

„V předchozích letech se do sektoru daly finanční prostředky z národních zdrojů a to producentům masa pomohlo. Dále roste konkurenceschopnost jak domácích zemědělců, tak našich potravinářů,“ souhlasí agrární analytik Petr Havel.

Bez masa z dovozu by se nicméně Češi stále neobešli. „Soběstačnost je v současnosti pořád ještě nízká – kolem 58 %. Abychom se dostali na uspokojivou úroveň, muselo by to být kolem 80 %,“ říká Miluše Abrahámová z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Producentům hraje do karet alespoň skutečnost, že lidé častěji dávají přednost domácím potravinám. Na takové klienty se zaměřují hlavně malí lokální farmáři.