Babiš: Pokud vybereme víc peněz a zaměstnanci je nedostanou, je to špatně

Praha -  Ani dnes se zástupci vlády a odborů nedohodli na tom, že by celá 3,5 procenta, o která se zvýší platy ve veřejném sektoru, šla do tarifních platů. Zástupci vlády jim to neslíbili. Pokud se tak nestane, jsou odbory připraveny protestovat. Ve hře jsou i peníze pro zdravotníky či sociální pracovníky. Podle Babiše se vybírá stále více peněz ze zdravotního pojištění, platy zaměstnanců ve zdravotnictví se ale nezvyšují. A to je podle něj špatně. Odbory tvrdí, že z peněz musí nemocnice splácet dluhy z předchozího období.

Odboráři požadují, aby celá 3,5 procenta, o která se příští rok zvýší mzdy ve veřejném sektoru, šla do tarifní části platu. Zástupci kabinetu, mezi nimiž byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo ministr financí Andrej Babiš (ANO), se prý k návrhu zatím vyjádřili opatrně. „Debata byla o tom, kolik z těch 3,5 procent půjde do tarifů a kolik do pohyblivé složky. Odbory by to samozřejmě chtěly do tarifů. Dosavadní praxe je sedmdesát procent tarify, třicet procent pohyblivá složka. Bude to předmětem dalšího jednání,“ uvedl Babiš.

Diskuze se také točila kolem platů ve zdravotnictví. Tam je podle Babiše vidět, že každý rok se vybere více na zdravotním pojištění. „Akorát se neprojeví v platech lidí, kteří pracují ve zdravotnictví,“ poznamenal. Pojišťovny prý mají dost peněz, proto je nutné získat analýzu především krajských nemocnic, aby se zjistilo, proč na rozdíl od privátního sektoru prodělávají. „Pokud vybíráme víc na pojištění, jde víc do systému a nedostanou to zaměstnanci, kteří to potřebují, tak je něco špatně,“ dodal Babiš.

Dagmar Žitníková

„Situace v nemocnicích je v současné době hodně tristní. U zdravotníků i nezdravotníků došlo meziročně k poklesu platů (…) Zaměstnanci nemocnic jsou v poměrně velkém neklidu, protože jsou přetěžováni a mají málo peněz za svoji práci.“

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové jde skutečně do nemocnic letos více peněz z úhrad, nicméně o zvyšování platů se zatím nevyjednává. „Veškeré finance, které přicházejí ze zdravotního pojištění, jsou v současné době na sanaci dluhu, které tady byly z minulého období,“ konstatovala.

Další jednání odborů a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka o zvyšování platů budou pokračovat v září. „My jsme za odbory sdělili, že pro příští rok bychom chtěli zvýšení tarifních platů pro zaměstnance, a to minimálně o pět procent. Je to naprosté minimum, pod které určitě náš odborový svaz v žádném případě nepůjde,“ uvedla Žitníková. 

Odbory také chtějí, aby vláda našla samostatné peníze na narovnání platových tabulek a na odměny zaměstnanců podle služebního zákona. Žitníková dnes uvítala také nedávnou dohodu koaličních stran na navýšení peněz na sociální služby o asi 750 milionů korun. Představa odborů byla sice kolem dvou miliard, ale i dohodnuté zvýšení je podle ní prvním krokem. V konkrétních číslech by tak každý zaměstnanec v sociálních službách mohl dostat přidáno 650 až 700 korun, uvedla.