Tradiční iberská šunka přečkala i ekonomickou krizi

Mérida – Nezaměstnanost ve Španělsku klesla poprvé za posledních několik let pod 25 procent. Jedna z nejvíce postižených zemí ekonomickou krizí má tak možná nejhorší období za sebou. Těžké období ale přežily jen firmy, které sebraly odvahu k důkladným změnám. A týká se to i nejtradičnějších výrobků vyhlášených po celém světě. Jedním z nich je i vzácná iberská šunka, která se vyrábí v jihozápadní části Extremadura. Její doba zrání je více než tři roky.

Události: Iberská šunková krize (zdroj: ČT24)

Iberská šunka patří ke světoznámým klenotům španělské gastronomie. Za staletí byla vypilována k dokonalosti. Vzácná a drahá pochoutka přitom paradoxně vzniká v jednom z nejchudších krajů. Extremadura je proslulá unikátní rasou iberských prasat. V některých vesnicích žije z jejich chovu či zpracování až devadesát procent obyvatel.

Ekonomická krize se však před pár lety nevyhnula ani přepychovému zboží. Prodej iberské šunky šel na domácím trhu strmě dolů. „Krize logicky zasáhla ve Španělsku všechny bez výjimky a spousta podniků nejenže musela snížit prodej, ale úplně zanikla,“ potvrzuje María Escuderová z oddělení vývozu firmy Seňorío de Montanera.

Unikátní rasa iberských prasat
Zdroj: ČT24

Velké podniky se proto v době krize zaměřily na export a začaly vyvážet nejen k sousedům do Francie a Británie, ale třeba i do Japonska nebo Hongkongu. Udržely tak práci pro lidi, kteří by jinak mimo sezonu porážek neměli co dělat. V současné době už ale španělská ekonomika vykazuje mírné zlepšení a domácí prodej šunky opět narůstá.

Šunka se kontroluje od prasete až po rozkrojení

Iberská šunka nejvyšší kvality vyžaduje neustálou péči. Prase musí žít volně, v posledních měsících se krmit žaludy a mít přesnou váhu. Během více než tří let zrání v sušárnách se pak musí dohlížet, aby šunku třeba nenapadly bakterie. „Během celého procesu prochází vyčerpávajícími kontrolami,“ dodává Escuderová.