Ruské cestovní kanceláře hromadně krachují

Moskva/Praha – Další cestovní kancelář v Rusku ohlásila úpadek. Jedná se přitom o nejméně pátou za poslední tři týdny. Bankrot společnosti IntAer, která se řadí do druhé desítky největších ruských cestovek, byl podle jejího vedení způsoben pádem kurzu rublu a „negativní politickou situací“. Navíc v zahraničí zůstaly další tisíce ruských turistů.

Horizont: Ruští turisté se na Západě necítí vítáni (zdroj: ČT24)

Za složitou situací ruských cestovních kanceláří stojí hlavně sankce, které proti Rusku zavedla Evropská unie a Spojené státy za podporu ukrajinských separatistů a za anexi Krymu. Kroky Západu těžce dolehly i na ruskou měnu, zrušení leasingových smluv na pronájem letadel pak zkomplikovalo dopravu ruských turistů do zahraničních letovisek a protiruské nálady v řadě destinací vzaly Rusům chuť trávit dovolenou v cizině.

Už v sobotu vyhlásila úpadek cestovní kancelář Labirint, která měla v zahraničí více než 25 000 klientů. Většina z nich zatím marně čeká na zajištění dopravy zpět domů. Nejvíc turistů se bez pomoci ocitlo v Řecku, Egyptě, Tunisku, Španělsku a Turecku.

Rusové, kteří zůstali v zahraničí, mají v hotelech problém

Zákazníci Labirintu si stěžují na nedostatečnou vstřícnost místního hotelového personálu, který údajně nejeví zájem Rusům ve složité situaci pomoci, informuje ruský server Lenta. Vedení ruského Sdružení cestovních kanceláří už sestavilo „černou listinu“ zahraničních hotelů a partnerských cestovních kanceláří, které ve vztahu k Rusům neprojevují dostatečnou vstřícnost. Na seznamu jsou prý už desítky položek.

Přestože jsou ruské cestovní kanceláře ze zákona pojištěny, výplata pojistného není podle ruských médií bez komplikací. Například cestovní kancelář Něva, která zkrachovala v polovině července, byla pojištěna na částku 454 milionů rublů (asi 261 milionů korun) u pojišťovny Voschožděnije. Peníze jsou ale v nedohlednu a po vedení pojišťovny policie vyhlásila celostátní pátrání.

Moskva
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Ruský vyšetřovací výbor přitom hodlá podrobit pečlivému zkoumání finanční aktivity společností Labirint a Něva. Podle tamního tisku existují známky toho, že vedení obou cestovních kanceláří se dopouštělo podvodů. Vyšetřování prý chtějí ruští policisté zahájit i v případě dalších cestovních kanceláří.

Krachy ruských cestovek se však mohou odrazit v dalším poklesu příjezdů Rusů do Evropy, myslí si poradenská společnost Mag Consulting. „Lze očekávat, že v následujících týdnech dojde v důsledku krachu cestovních kanceláří k dalšímu omezení nákupu zahraničních dovolených, což se projeví dalším poklesem příjezdů Rusů i do České republiky,“ vysvětlil analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Do zahraničí míří o třetinu méně Rusů než loni, kvůli Ukrajině se na západě necítí dobře

Ruským úředníkům a pracovníkům velkých podniků bylo podle Beránka doporučeno, aby trávili letní dovolenou na Krymu, což také vede k omezení výjezdu Rusů do zahraničí. Už nyní je počet Rusů o třetinu nižší než před rokem.

Běžný Rus nemá v bankách velké úspory, přesto se obává ztráty finanční stability bank, kterých se sankce dotkly. Jde hlavně o největší ruskou banku Sberbank a bankovní dvojku VTB. Rusové si navíc stěžují, že se na západě kvůli Ukrajině necítí nejlépe. 

A ekonomické vyhlídky na nejbližší období nejsou příliš optimistické. Třeba prodej osobních aut se letos propadne až o 12 procent, experti varují před ekonomickou recesí.

Vydáno pod