Množství kontrol zatěžuje firmy a podniky. Babiš je spojí do jediné

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánuje sjednocení kontrol pro firmy do jedné, takzvaný Single audit approach. Posteskl si, že kontrol přichází z různých institucí do firem zbytečně mnoho, sjednocením by se mělo subjektům ulevit, soudí ministr. Po bilančním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) také odhadl, že díky dobrému výběru daní se schodek letošního rozpočtu bude pohybovat kolem 90 miliard. Schůzkou s Babišem ukončil premiér inspekce na jednotlivých ministerstvech.

„Pro mne je tato návštěva do značné míry zvláštní… Nechával jsem si ji na konec také proto, že jsem tady strávil čtyři roky svého života jako ministr financí,“ prohlásil po návštěvě resortu premiér a dodal, že šlo o roky velmi náročné. Současný ministr potvrdil, že řídit státní finance je opravdu náročné už proto, že jako jediný se tento resort snaží peníze pro stát získat, zatímco ostatní o ně žádají, aby je mohly utratit.

Vládu čeká schvalování rozpočtu ve sněmovně

Prioritou je pro Sobotku zákon o státním rozpočtu na příští rok, protože jde o první rozpočet připravovaný novou vládou. Věnovat by se mu měla zářijová schůze Poslanecké sněmovny. Premiér také ocenil Babišův tah na branku v oblasti boje proti daňovým únikům, především spolupráci ministerstva financí a vnitra na zavedení vyšetřovatelského týmu, takzvané Kobry.

„Podařilo se nám zatím letos vybrat o 25 miliard více na daních. Rozpočet byl přebytkový, ke včerejšku (středě) je ale asi 7,5 miliardy deficit. Ten celkový deficit bude nižší, než bylo plánováno, a může skončit na úrovni 90 miliard korun,“ uvedl Babiš. K přípravě rozpočtu na příští rok Babiš uvedl, že by rád zachoval naplánovaný schodek 100 miliard korun, i když požadavky na navýšení výdajů se blíží 60 miliardám korun.

Babiš plánuje sjednocení kontrol u firem

Současný ministr financí se zabývá mimo jiné možností zákonem řešit systémově zatížení firem a podnikatelů množstvím kontrol. Ty přicházejí z Evropské unie, kontrolního úřadu, ministerstva financí, finančních úřadů a tak dále. „Chtěli bychom zavést systém, takzvaný Single audit approach, aby subjekty nebyly stále šikanovány řadou kontrol, ale přišla k nim pouze jedna,“ předznamenal Babiš.

Od roku 2016 se možná sníží DPH na potraviny

Babiš podotkl, že období 2014 a 2015 si vytkl jako rozpočtově přechodné, během něhož by rád restrukturalizoval finanční a celní správu. Ta podle ministra dosud nebyla příliš dobře řízena, kvůli tomu pak stát přišel o „velké peníze“. „Z toho titulu nastoupí od září z výběrového řízení nový ředitel celní správy. Z hlediska finančních úřadů provádíme restrukturalizaci hlavně v oblasti kompetencí, aby mohly fungovat po celé zemi,“ řekl Babiš.

Připustil také, že ještě s premiérem zváží optimalizaci výše DPH, potažmo další daňové stimuly, aby vláda motivovala účastníky trhu. Pokud to rozpočet dovolí, premiér by rád snížil daň na potraviny na 10 procent. Babiš se chce u daní inspirovat v okolních zemích, kde úspěšně fungují jiné systémy. Na Slovensku je to například elektronický výkaz DPH, který by ministr u nás rád zavedl od roku 2016. V Chorvatsku zase funguje elektronický výkaz tržeb, který by Babiš od roku 2016 také rád zavedl. „Když Chorvati zaváděli tento systém, tak snížili pro provozovatele restaurací, hotelů a barů DPH z 25 na 10 procent a světe div se - vybrali stejné peníze,“ poznamenal Babiš v Událostech ČT s tím, že se v této souvislosti uvažuje o snížení dosavadní sazby z 15 na 10 procent.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
  • Zahraničí: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal pochvalu za vytvoření lepšího obrazu ČR a její lepší srozumitelnosti za hranicemi. Podle premiéra se mu podařilo rozhýbat standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem a ministerstvy. 
  • Zemědělství: Premiér ocenil schválení novely zákona o potravinách a dotažení novely o spotřební dani. Šéfa resortu Mariana Jurečku (KDU-ČSL) požádal, aby Státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví o vydání majetku.
  • Zdravotnictví: Ministr Svatopluk Němeček v očích premiéra začal rychle plnit vládní sliby, například navýšení plateb za státní pojištěnce nebo plánované zrušení regulačních poplatků. 
  • Spravedlnost: Na inspekční návštěvě ministryně Heleny Válkové (ANO) dostal premiér příslib, že všechny tři prioritní novely, tedy občanský zákoník, insolvenční zákon a exekuční řád, vláda dostane během tohoto roku. Válková také dostala pochvalu za poctivou přípravu zákonů.
  • Místní rozvoj: S ministryní Věrou Jourovou (ANO) premiér probíral zejména čerpání peněz z evropských fondů. V září a v říjnu by vláda měla začít vyjednávat o schválení nových operačních programů. Největším problémem je podle Sobotky dotahování skluzu v čerpání po minulých vládách. 
  • Sociální věci: Při setkání s ministryní Michaelou Marksovou hovořil premiér o postupu při rušení druhého pilíře důchodové reformy. Ministryni pochválil za valorizaci penzí a za prosazení porodného i na druhé dítě, upozornil také na pokračování smlouvy s firmou provozující systém na vyplácení sociálních dávek.
  • Životní prostředí: Po setkání s ministrem Richardem Brabcem (ANO) označil premiér za nejdůležitější problém čerpání evropských peněz.
  • Obrana: Ministra obrany Martina Stropnického (ANO) pochválil za úspory či prodej nepotřebného majetku; také přislíbil navýšit resortní rozpočet pro příští rok na 43,5 miliardy korun. 
  • Vnitro: Premiér a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se shodli, že Česká pošta by měla zůstat v rukou státu. Počet jejích regionálních poboček by se neměl snižovat; pošta by na jejich ztrátový provoz měla dostávat příspěvek od státu. Jeho výše bude ještě předmětem jednání.
  • Setkání s vicepremiérem Bělobrádkem: Po setkání premiér řekl, že nová vědecká centra by se neměla vnímat jako riziko pro rozpočet, ale jako příležitost pro rozvoj vědy a inovací v Česku.