Ruských turistů v Česku ubývá

Praha – Do Česka jezdí čím dál méně ruských turistů. Ve druhém čtvrtletí jich se jejich počet snížil o více než 14 procent oproti stejnému období loňského roku. Důvodem jsou z části problémy ruského cestovního ruchu, které souvisejí s krizí na Ukrajině. Celkově však v tuzemsku zahraničních turistů přibylo, podle Českého statistického úřadu o 3,4 procenta. Nejvíc jich bylo tradičně z Německa.

Úbytek ruských turistů je nejvíc patrný v hlavním městě, které ve druhém kvartálu navštívilo o 23 000 obyvatel Ruské federace méně než ve stejném období před rokem. „V Praze tvoří ruští turisté asi 50 procent všech tržeb,“ upozorňuje analytik JLL Ondřej Novotný. 

Do konce letošního roku by měli tuzemští podnikatelé pocítit úbytek ruských turistů ještě víc. „Předpokládáme, že celkový propad turistů z Ruska bude kolem třiceti procent,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. 

Slabý rubl a krachy cestovních kanceláří

Statistici nekomentovali důvody, které mají za následek snížení počtu ruských turistů v tuzemsku. Média ale v posledních dnech upozorňovala na problémy ruského cestovního ruchu, které přinejmenším zčásti souvisejí s ukrajinskou krizí. 

Hlavními důvody, proč Rusové už tolik nejezdí do Česka, je zejména devalvace rublu, ale i strach z nepřátelského přijetí ze strany hostitelů. A nemají ani jistotu, že se ze své zahraniční dovolené vrátí zpátky do Česka. Tamní cestovní kanceláře totiž v poslední době hromadně krachují. 

Do Česka jezdí méně ruských turistů (zdroj: ČT24)

Úbytek ruských turistů výrazně pocítilo i karlovarské letiště, kam létají hlavně linky z Ruska. Počet odbavených cestujících oproti loňskému roku klesl téměř o pětinu. Karlovarští hoteliéři mimo kameru tvrdí, že teď mají rezervace jen na 14 dní dopředu. Dřív to bylo i na tři měsíce až půl roku.

Od dubna do června se v Česku ubytovaly čtyři miliony hostů, kteří zde strávili 10,5 milionu nocí. Zatímco domácích cestovatelů nepatrně ubylo (o 0,1 procenta), nárůst počtu turistů z cizích zemí o 3,4 procenta zajistil, že souhrnný počet návštěvníků se meziročně zvedl o 1,8 procenta. 

Z pohledu regionů se dařilo především Pardubickému a Královéhradeckému kraji, kde vzrostl jak počet návštěvníků, tak počet nocí. V Praze se naopak počet přenocování snížil, pokles zaznamenaly i kraje Zlínský a Olomoucký. 

Tradičně silnou skupinou návštěvníků jsou Němci 

Co se týče národnostního složení, každý pátý zahraniční turista v Česku přijel z Německa. Jejich počet se navíc meziročně zvýšil, podobně jako počet Slováků, Rakušanů nebo Číňanů. Chuť poznávat Česko naproti tomu polevila kromě Rusů taky u Francouzů či Italů. 

Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu, Mag Consulting

„Ve druhém čtvrtletí letošního roku se plně podařilo nahradit výpadek ruských turistů návštěvníky z ostatních států, a to především turisty z Německa. Předpokládáme však, že výpadek ruských turistů bude nadále pokračovat, ve třetím a čtvrtém kvartálu se je již nepodaří nahradit turisty z ostatních států a počet přenocování v meziročním srovnání poklesne.“

Ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška míní, že situaci by mohlo zlepšit především zjednodušení a urychlení vydávání víz na zastupitelských úřadech ČR v Rusku. Češi teď navíc spoléhají, že by díru po Rusech mohli zaplnit Asiaté. Vláda si hodně slibuje například od otevření přímé linky do Číny.

Počet hostů z Ruské federace v ČR po prvních dvou kvartálech
Zdroj: ČT24/ČSÚ
Vydáno pod