Ruský plyn do Evropy poteče, i přes sankce Kyjeva

Kyjev - Ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz uvedl, že zajistí bezproblémový transport ruského plynu do Evropy. A to i tehdy, pokud Kyjev na Moskvu uvalí vlastní sankce. Ukrajinský premiér Jaceňuk už v pátek prohlásil, že restrikce by mohly postihnout všechny typy tranzitu od přeletů letadel až po přepravu nerostných zdrojů.

Andrij Kobolev, generální ředitel Naftogazu 

„Naftogaz ujišťuje o své ochotě pokračovat v hladké přepravě zemního plynu evropským zákazníkům.“

Přepravu plynu přes Ukrajinu by mohly uskutečňovat společnosti, které nepodléhají sankcím, myslí si zástupci Naftogazu. Tyto podniky by prý musely podepsat příslušnou smlouvu se správcem ukrajinského plynovodního systému Ukrtransgaz. Gazprom se k případným ukrajinským restrikcím odmítl vyjádřit.

Přes Ukrajinu protéká jedna z největších tras zemního plynu, která vede do Evropy. „Přes Ukrajinu jde plyn, který jde dále do České republiky, Německa, Francie a na Slovensku se odklání směrem na Rakousko a Itálii,“ vysvětlil poradce v energetice a odborník na zemní plyn Milan Kajtman.  

Koho by výpadek ruského plynu zasáhl nejvíc?

Pro větev, která jde přes Českou republiku, podle něj existuje alternativa v podobě dvou plynovodů – Jamalu (přes Bělorusko a Polsko) a pak známého Nordstreamu, který dnes z velké části zásobuje Německo a Francii. Pro větev na jih alternativa ovšem není. „Pokud budou zastaveny dodávky plynu do Evropy, tak Itálie, Rakousko, Maďarsko, Bulharsko, Chorvatsko a státy kolem Jaderského moře budou mít problém,“ dodal.

Podle dřívejšího vyjádření Jaceňuka nové ukrajinské sankce proti ruským firmám mohou zahrnovat zmrazení aktiv, zákaz přepravy různých druhů zboží přes Ukrajinu či zrušení licencí. Nevyloučil přitom, že chystaná opatření by se mohla dotknout i přepravy ruských energetických surovin přes Ukrajinu do Evropy.

Ruský monopolní provozovatel ropovodů Transněfť podle ruských médií v reakci na to v pátek uvedl, že takové opatření nejvíce postihne Českou republiku a Slovensko.

Moskva minulý týden vyhlásila roční embargo na dovoz potravinářských výrobků ze západních zemí. Reagovala tak na západní sankce zavedené kvůli ruské podpoře východoukrajinských povstalců.