Pracující důchodci mají opět nárok na slevu na dani. Jak na to?

Praha – Dobrá zpráva pro pracující důchodce přišla rozhodnutím Ústavního soudu, které jim vrací slevu na poplatníka už za letošní rok. Skupina devatenácti senátorů tak dokázala zrušením jedné věty v zákoně o daních z příjmů vybojovat pro pracující důchodce až čtyři miliardy korun. Jak se zachovat, pokud jste při pobírání důchodu zároveň zaměstnaný, živnostník a jaké povinnosti má zaměstnavatel?

Ústavní soud vyhověl stížnosti senátorů a zrušil část zákona, která pracující seniory připravila o slevu na dani. Ti každoročně přicházeli o možnost odečíst si jako poplatníci 24 840 korun ze základu daně. Podle soudců bylo takové omezení diskriminační, protože zákon nikde důchodcům nezakazuje si přivydělávat nebo podnikat. Slevu na poplatníka si tak mohou odečíst už za letošní rok. 

„Dosažení důchodového věku není důvodem k výpovědi ze zaměstnání ani k ukončení samostatné výdělečné činnosti. Proto neexistuje racionální důvod, proč by měli být pracující důchodci z daňového hlediska v horším postavení než ostatní poplatníci,“ byl hlavní argument skupiny 19 senátorů, kteří stížnost k Ústavnímu soudu podali.

Události: Sleva na dani pro důchodce (zdroj: ČT24)

Pracujícím důchodcům náleží sleva na dani za celý rok 2014

Pokud chce zaměstnanec - starobní důchodce uplatnit základní slevu na dani už pro výpočet měsíční zálohy na daň, musí to oznámit svému zaměstnavateli. To udělá tak, že v prohlášení poplatníka vyznačí datum změny, které je rozhodné pro plátce daně (zaměstnavatele). Ten pak tuto základní slevu zohlední při výpočtu zálohy na daň. Sleva se začne uplatňovat v následujícím kalendářním měsíci. Finanční správa bude akceptovat poskytnutí základní slevy na dani poprvé i za kalendářní měsíc, v němž byl nález Ústavního soudu vyhlášen ve Sbírce zákonů (stalo se 4. srpna).

Za měsíce, kdy důchodce slevu neuplatňoval, dostane přeplatek na dani

Zaměstnanci náleží základní sleva na dani za celý rok 2014. V případě, že má důchodce příjmy ze závislé činnosti, u zaměstnavatele podepsal Prohlášení poplatníka k dani na zdaňovací období 2014 a uplatnil základní slevu na dani, požádá do 15. února 2015 zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování záloh za zdaňovací období 2014. Při výpočtu daně (do 31. března 2015) mu zaměstnavatel zohlední slevu za celý rok a částku za ty měsíce, kdy mu ji neuplatňoval, dostane zaměstnanec vyplacenou jako přeplatek na dani. 

Pokud v průběhu roku 2014 tuto slevu zaměstnanec neuplatnil, má možnost ji uplatnit dodatečně v žádosti o roční zúčtování záloh za zdaňovací období 2014 nebo si může uplatnit sám v daňovém přiznání. 

Živnostníci si počátkem příštího roku slevu na poplatníka uplatní najednou za celý rok v daňovém přiznání za zdaňovací období 2014.

Uplatnit slevu na dani za rok 2013 možné není 

Senioři mohou uplatnit slevu na dani za zdaňovací období roku 2014. Zpětně ale nic dopláceno nebude. Podat dodatečné daňové přiznání za rok 2013 a uplatnit základní slevu na dani proto nelze.

Finanční úřady začnou uznávat důchodcům základní slevu velmi rychle. „Již počínaje měsícem sprnem letošního roku. (Otázka: Čili znamená to, že by to mohli dostat pracující důchodci  už v zářijové výplatě?) Ano, nejdříve v zářijové výplatě je možné, aby to měli,“ přiblížila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Stát ale počítá s tím, že některé firmy můžou začít důchodcům slevu uznávat o měsíc později.

Daňové přiznání
Zdroj: ČT24

Důchodci se hromadně na den odhlašovali od pobírání důchodu

Za zrušením daňové slevy pro seniory stála vláda Petra Nečase, která se hájila nutnými úsporami v rozpočtu. Novela z Kalouskovy dílny vyvolala u pracujících důchodců značnou nespokojenost. Hromadně se odhlašovali od pobírání důchodu, většina z nich ale jenom na několik dnů. Zkoušeli tak obejít zákon a slevu na dani uplatnit. Jak to fungovalo? Zákon říkal, že daňová sleva na poplatníka pro pracující důchodce, která dělá ročně téměř 25 tisíc korun, se ruší u toho, kdo k 1. lednu pobírá starobní důchod. Lidé si tak na tento den důchod odhlašovali. Následující den se k penzi znovu přihlásili a o slevu tak nepřišli. 

K prvnímu lednovému dni se letos od pobírání důchodu odhlásilo 4 700 lidí. „Devadesát dva procent žadatelů požadovalo zastavit důchod jen na jeden den. A to konkrétně na 1. 1. 2014,“ potvrdila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. Celkem v první polovině roku 2013 pracovalo 145 tisíc starobních důchodců, tedy 11,5 procenta z celkového počtu 1 262 000 seniorů v důchodovém věku do 70 let.