Zemědělci hlásí rekordní úrodu, dařilo se bramborám i máku

Praha – Rekordní úrodu obilí hlásí zemědělci z celého Česka. Podle nejnovějších odhadů by se měla meziročně zvýšit skoro o 3,5 procenta. Dařilo se řepce olejné, které se sklidilo rekordní množství, bramborám nebo třeba máku. Této typicky české plodiny bude letos skoro o polovinu víc než loni.

Zemědělci hlásí rekordní úrodu (zdroj: ČT24)

Česká pole se v posledních letech stávají čím dál pestřejší, a to se odráží i na úrodě. Letošní sklizeň základních obilovin v Česku by podle druhého letošního odhadu měla meziročně vzrůst o 3,4 procenta, úroda řepky by měla vzrůst o 0,6 procenta procenta. Čísla zveřejnil Český statistický úřad. Proti prvnímu odhadu zveřejněnému před měsícem je nový odhad výrazně optimističtější.

Analytik: Komodity zlevní

Oproti loňsku se očekává o polovinu vyšší úroda máku. Raných brambor, které se v důsledku špatného počasí loni neurodily, by letos mělo být téměř o 170 procent více. „Úroda by podle mě měla být dobrá a kvalita hlíz se zdá být zatím výborná,“ komentoval agronom Ladislav Hájek. „To že byla úroda u nás i v zahraničí takhle dobrá, znamená, že ty komodity vlastně zlevní,“ dodal agrární analytik Petr Havel.

Žitných polí ubývá

Výsledky ale přinesly i některá negativa. Například ubývá žitných polí. Podle zemědělců je sice žito dražší, ale mnohem zdravější. U žita odhaduje ČSÚ pokles produkce o 28 procent v důsledku třetinového propadu osevních ploch. 

Nejrozšířenější plodiny, ozimé pšenice, by se podle ČSÚ mělo sklidit 4,528 milionu tun, což je o 0,1 procenta méně než loni. Jarního ječmene by se mělo sklidit 1,226 milionu tun, o 9,5 procenta více než před rokem.

Podle informací ministerstva zemědělství zveřejněných v úterý pěstitelé dosud sklidili téměř dvě třetiny ploch obilí. Průměrný hektarový výnos je zhruba o 14 procent vyšší, než byl ke srovnatelnému datu loni. Řepku mají pěstitelé sklizenu z 96 procent její letošní výměry s rekordním výnosem blížícím se čtyřem tunám na hektar.