Místo domu v Londýně si můžete koupit vesnici na pobřeží

Londýn - V Anglii jsou teď rozdíly v cenách nemovitostí tak propastné, že je kvůli nim velká část centrálního Londýna ve vlastnictví cizinců. Hlavně ruští oligarchové nebo americké firmy si totiž mohou dovolit zaplatit v průměru 14 milionů liber za byt. Místo domu v centru Londýna si tak můžete pořídit rovnou celou vesnici na anglickém pobřeží.

Vesnice Bantham Beach leží v Devonu a je vzdálená čtyři hodiny cesty z Londýna. Za 14 milionů liber, v přepočtu téměř půl miliardy korun, si ji teď koupila jedna rodina. V ceně byly i chalupy s doškovými střechami, obchod, pošta, golfové hřiště a také část pobřeží včetně vlastní pláže. Zájem o ni byl přitom velký. 

Přestože se o koupi zajímali hlavně cizinci, velkou motivaci měli i Britové. Ceny londýnských nemovitostí totiž za poslední rok vzrostly o 26 procent, a celá vesnice na anglickém pobřeží tak vyšla až pětkrát levněji než dům v centru hlavního města. 

Ray Boulger, specialista na hypotéky

„Rozdíly mezi cenami v Londýně a zbytku země jsou rekordní a mnoho lidí už zvažuje, že se vyplatí tady prodat byt a odstěhovat se někam na okraj města, nebo klidně ještě dál.“ 

Prodej celých vesnic ale není ničím novým. Například Španělé utíkají po krizi před nezaměstnaností do měst a úřady už tak byly nuceny prodat některé opuštěné a chátrající vesnice. Není přitom překvapením, že mezi novými majiteli jsou i Britové.

Ekonomika ČT24: Prodej Bantham Beach (zdroj: ČT24)