Vyschne kvůli sankcím Družba? Mládek si zve velvyslance Kyjeva

Praha – Ministr průmyslu Jan Mládek se bojí o ropovod Družba. Ukrajina totiž může – kvůli novému zákonu – zavřít potrubí, kterým do Evropy proudí ruská ropa. Pohonné hmoty by tak v Česku mohly podražit. Ministr si proto na příští týden pozval ukrajinského velvyslance. Chce, aby novou pravomoc tamního prezidenta vysvětlil. „Chci mluvit s ukrajinským velvyslancem a byl bych rád, kdybych dostal ujištění, že to je nějaký informační šum,“ uvedl Mládek.

Nevyschne ropovod Družba, ptá Mládek ukrajinského velvyslance (zdroj: ČT24)

Český přepravce ropy Mero dostal od Ukrajiny i Ruska ujištění, že surovina trasou poteče i nadále. Jistotu ale nemá. „My jsme dostali ujištění jak z ruské, tak z ukrajinské strany. Každá země se ale odvolává na to, že si není jistá, zda i druhá strana dostojí svým závazkům,“ uvedl ředitel společnosti Jaroslav Pantůček.

ROPOVOD DRUŽBA

Ropovod Družba byl prvním ropovodem vedoucím po českém území. V roce 1962 byl doveden do Bratislavy a v roce 1965 prodloužen do Záluží u Mostu. Do roku 1989 dováželo tehdejší Československo ročně až 18 milionů tun ropy z bývalého SSSR výhradně tímto ropovodem. Družba je nejdelším ropovodem na světě. Více informací o ropovodech naleznete ZDE.

Ropa sice může do Česka proudit jinými trasami a také pomocí tankerů, tato varianta by ale mohla znamenat vyšší ceny benzinu a nafty. Česká republika má také zásoby ropy na tři měsíce. Konkrétně má Státní správa hmotných rezerv zásoby ropy na 94 dnů. Zákonné minimum je 90 dnů. Kvůli situaci na Ukrajině vytvořila pracovní skupinu, která bude každodenně provádět monitoring dodávek ropy do ČR a vyhodnocovat aktuální stav zásob. Přednostně by zásoby dostaly sanitky, hasiči, policie a armáda. Potom by na řadu přišli i ostatní řidiči.