Konec podvodů s „čerstvým“ masem. Rozmrazené dostane cedulku

Praha – Rozmrazené maso bude muset mít i příslušné označení, stejně jako je tomu nyní u pečiva nebo ryb. Počítá s tím vyhláška, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, Potravinářská komora a veterinární správa. Důvodem jsou podvody, kdy se rozmrazené maso vydává za čerstvé. Takové už ale tolik nechutná a často obsahuje i škodlivé bakterie.

Rozmrazené pečivo se musí povinně označovat už dva roky. Na lepší časy se blýská i u masa. Někdy je totiž i to, které vypadá jako čerstvé, jen čerstvě vytažené z mrazáku. Stejný problém byl dříve i u ryb, ty už ale značení povinné mají.  

U baleného masa je označení také povinné. Problém nastává u volně prodávaného, kde není žádné. Zákazník tak vůbec netuší, co vlastně kupuje. „Když se na maso podíváte, tak vám na první pohled přijde trochu jiná barva, pouští více vody a pro kulinářské účely není tak kvalitní jako čerstvé,“ podotýká k rozmrazenému masu Jaromír Kloud ze Svazu zpracovatelů masa. 

Josef Duben ze Státní veterinární správy navíc upozorňuje i na to, že u rozmrazovaného masa může dojít k pomnožení škodlivých mikroorganismů. Vyhláška tak dá zákazníkům jasné vodítko, kterým se při nakupování mohou řídit.

Už teď většina lidí například ví, že křehčené maso znamená jen to, že je uměle napuštěné vodou. Když před lety lidé začali nakupovat tento levnější masný polotovar, po uvaření se doma podivovali, kam se většina masa vypařila a jak to, že je tak slané. S masem totiž kupovali třeba i půl deci vody. Po vlně kritiky začaly velké obchodní řetězce takto upravené maso z nabídky stahovat. Požadavky spotřebitelů se odrazily i v nabídce mletého masa. Vepřový mix je teď z 97 procent z masa. Ještě loni bylo takové balení plné vody a přebytečné soli.

Rozmrazené maso bude muset prodejce označit (zdroj: ČT24)