Hypotéky klesly rekordně nízko. Situace využilo víc než 8 tisíc lidí

Praha – Hypotéky jsou opět o něco levnější. Lidé za to vděčí úrokovým sazbám, které se v červenci propadly na 2,72 procenta a překonaly tak dosavadní rekordní minimum z června. Pro úvěr si do bank přišlo přes osm tisíc lidí.

Začátek finanční krize v roce 2008 se nesl v duchu nákupů nejmenších bytů a garsonek do pětatřiceti metrů čtverečních. Poslední dobou se však poptávka změnila a Češi nejvíce stojí o byty 2+KK okolo padesáti metrů čtverečních. Banky tento stav na trhu posilovaly a lákaly k pořizování nového bydlení v první polovině letních prázdnin zase o něco výhodnějšími hypotékami.

  • Klienti bank mají nejčastěji zájem o tříleté a pětitelé fixace.
  • Domácnosti projevují největší zájem o byty. O parcely na stavbu rodinného domu je sice také velký zájem, ve srovnání s počtem nákupu bytů se ale jedná o relativně malé procento.
  • O pozemky stojí větší investoři či spekulanti.

„To, že banky můžou nabízet takto nízké úrokové sazby, je v důsledku politiky České národní banky,“ prohlásil Petr Zámečník z finančně-poradenského Fincentra. Banka podle něj drží sazby a podporuje poskytování úvěrů, a to zejména v současné době slabou korunou. Mezi menšími bankami navíc neustále probíhá konkurenční boj o klienty. „V rámci svých akcí se podbízejí a snaží se nalákat co nejvíce zájemců,“ dodal Zámečník.

Úrokové sazby tak v červenci klesly na nový rekord o další čtyři setiny procenta. Přesto ve srovnání s červnem zájem lidí o úvěr poklesl. Celkem si jich tak pro hypotéku přišlo na přepážky bank víc než 8 300 a půjčili si víc než 14 miliard korun.

Podle odhadů se už podobná věc opakovat nebude a sazby už příliš neklesnou. Na nejnižších úrovních by se mohly držet maximálně do podzimu. Lidé budou mít zájem také o refinancování hypoték. Splácení úvěrů tak bude rodinné rozpočty zatěžovat míň než třeba před pěti lety.