Argentina chce obejít soud v USA, věřitelům nabízí výměnu dluhopisů

Buenos Aires – Argentina má plán, jak obejít americkou justici. Svým věřitelům chce nabídnout, že dluh bude místo Spojených států splácet doma. V New Yorku totiž tyto platby zablokoval soud, jihoamerická země se tak dostala do platební neschopnosti.

Američtí investoři, kteří nepřistoupili na restrukturalizaci dluhu po roce 2002, by podle nejčernějšího scénáře mohli požadovat až 15 miliard dolarů. Pro Buenos Aires je to nepředstavitelná suma, která by zemi podruhé za třináct let srazila na kolena. Vláda se proto usilovně brání.

„Nepodepíšeme smlouvu, která ohrožuje budoucnost Argentinců. Předložili jsme nabídku v rámci našich možností, ale nebyla akceptována. Je jasné, že spekulanti chtějí víc a nechtějí čekat,“ prohlásil argentinský ministr hospodářství Axel Kicillof.

S další možností, jak se vyhnout bankrotu, přišel tamní kabinet včera. Věřitelům navrhuje převedení jejich dluhopisů z USA do Argentiny. Proplácení cenných papírů ve Spojených státech totiž blokují soudy. „Rozhodli jsme se poslat zákon do Kongresu a pomoct tak Argentině z dluhů,“ oznámila prezidentka země Cristina Fernándezová.

Argentina vymyslela plán, jak zvrátit státní bankrot (zdroj: ČT24)

„Pokud se držitelé dluhopisů rozhodnou – coby jednotlivci nebo kolektivně – požádat o změnu legislativy a úřední příslušnosti svých dluhopisů, ministerstvo hospodářství má oprávnění provést swap za nové státní dluhopisy podle místní legislativy,“ dodala Fernándezová v televizním projevu.

Pro investory může být plán Argentiny rizikový

Bude-li zákon přijat, má podle analytiků jen částečnou šanci na úspěch – pro investory představuje poměrně velké riziko. „Mohou dostat alespoň nějakou splátku. Když na to nepřistoupí, nemusí dostat vůbec nic. Ale v momentě, kdy přistoupí na tuto variantu, tak teoreticky mohou čelit žalobě ze strany hedgeových fondů, které bojují za celou splátku dluhu,“ předpovídá analytik GE Money Bank Filip Fyrbach.

Argentina se v červenci dostala do platební neschopnosti, když soud v New Yorku zablokoval splátku ve výši 539 milionů dolarů pro držitele dluhopisů, které byly po bankrotu země v roce 2002 restrukturalizovány. Argentina podle amerického soudu nemůže platbu uskutečnit, dokud se nedohodne na platbě se skupinou hedgeových fondů, které podmínky restrukturalizace odmítly a požadují úhradu dluhu v plné výši. To však Buenos Aires odmítá – obává se, že by se k nároku mohli připojit další věřitelé (čtěte víc).

Experti míní, že přijetím zákona by si Argentina zavřela dveře k dohodě s žalujícími hedgeovými fondy, tím pádem pro ni bude obtížné ukončit režim platební neschopnosti.