Děti stále nosí špatnou obuv. Jak vybrat tu správnou?

Brno - S návratem dětí do mateřských školek i školních lavic řeší rodiče vedle pomůcek i nákup obuvi. V široké nabídce je ale mnohdy těžké se orientovat a děti pak nosí obuv nevhodnou. Mezi nejčastější prohřešky patří chybějící pevný opatek, který má nohu podržet a vést. Děti často nosí i špatnou velikost bot.

Kvalitou dětské obuvi se soustavně zabývá Česká obuvnická a kožedělná asociace. Vzhledem k množství dětských bot, které jsou k dostání na českém trhu, doporučuje vybírat ve specializovaných obchodech, kde je i školený personál. Pro rodiče může být vodítkem i certifikát zdravotní nezávadnosti, který asociace vydává.

Základní pravidla, jak obouvat děti, najdete zde.

Podle tajemnice asociace Vlasty Mayerové patří mezi nejčastější prohřešky chybějící pevná pata. Dětská obuv by měla respektovat i anatomický tvar nohy, tedy být užší v patě a vepředu se vějířkovitě rozšiřovat. „Obuv by měla být také z přírodních materiálů a vybavená i kvalitní podšívkou a stélkou,“ uvedla v České televizi. Mayerová upozornila rovněž na to, že děti sice mívají v botách ortopedické vložky, ty jsou ale často vkládané do naprosto nevhodné obuvi.

Dětská obuv
Zdroj: ČT24

Problémy jsou i u velikosti bot. Správná obuv by měla být o 10 až 15 milimetrů větší než chodidlo. Nejlépe se velikost zjistí, když se z boty vyndá vložka a dítě si na ni stoupne. „U malých dětí roste noha velmi rychle a mnohdy ne plynule, ale ve skocích. Dítě tak může i během měsíce z obuvi vyrůst,“ upozorňuje Mayerová.

U batolat proto asociace doporučuje kontrolu bot jednou za měsíc, u předškoláků a mladších školáků jednou za 2 až 3 měsíce, u starších školáků jednou za 4 až 5 měsíců a u 15letých až 20letých pak jednou za půl roku. Děti by také neměly nosit obuv po starších sourozencích.

Česká obuvnická asociace zavedla v roce 1997 dobrovolnou certifikaci nejen u nás vyrobené obuvi. Při posuzování zdravotní nezávadnosti působí Komise zdravotně nezávadného obouvání. Ta ještě do 90. let hodnotila každou dětskou botu, dnes toto zboží nepodléhá žádné podobné kontrole. Vlastní zkoušky se provádí v Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně.

Boty, které úspěšně prošly certifikačním řízením, odpovídají požadavkům na ortopedickou a hygienickou nezávadnost a bezpečnost při používání, obdrží certifikát zdravotní nezávadnosti. Za takovou botu ale rodič zaplatí 500 až 1000 korun.

V prodejně je taková obuv označena visačkou s logem žirafy a nápisem „Zdravotně nezávadná obuv - bota pro Vaše dítě“.

Certifikovaných bot je ale na českém trhu jen pět procent. Naprostá většina dětské obuvi pochází z dovozu. V těchto případech není možné spoléhat ani na číslování boty, které se liší až o tři velikosti. Nutné je proto botu vyzkoušet. 

zdroj: Česká obuvnická a kožedělná asociace