Důvěra v českou ekonomiku roste jen u firem, u lidí jde dolů

Praha – Důvěra v českou ekonomiku stoupá. V srpnu se zvýšila o čtyři desetiny na rovných osm bodů. Roste ale jen u firem, mezi lidmi se naopak snižuje. Zatímco podnikatelé důvěřují víc stavebnictví, službám i průmyslu, u spotřebitelů převažuje obava z vývoje ekonomiky v dalším roce. Po setrvalejším poklesu opět narostly i jejich obavy ze zvýšení nezaměstnanosti. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Ukazatel důvěry podnikatelů se v posledním prázdninovém měsíci proti červenci zvýšil o jeden bod na 11,1 bodu. „Za zlepšením stojí celkové ekonomické oživení, které se projevuje takřka na všech oborech,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Tempo výroby by se v příštích třech měsících ale změnit nemělo. 

Důvěra stavebních firem se meziměsíčně zvýšila o 4,5 bodu, ale dál zůstává hluboko v záporných hodnotách. V srpnu to bylo na minus 32 bodech. Podnikatelé ovšem lépe hodnotí poptávku a v souvislosti s tím očekávají v dalším čtvrt roce vyšší pracovní tempo a mírné zvýšení zaměstnanosti.

„Stavebnictví i realitní trh mají to nejhorší už za sebou. Výsledky za první polovinu letošního roku byly velmi slibné, i když byly ovlivněné mírnou zimou. Předpokládáme, že druhá polovina letošního roku bude o něco slabší, ale stavebnictví se po šestileté recesi vrací k postupnému mírnému růstu,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Důvěra v českou ekonomiku
Zdroj: ČT24

Rostoucí optimismus tuzemských podnikatelů ale nesdílí v sousedním Německu. Tam se nálada mezi podnikateli už čtvrtý měsíc za sebou zhoršuje. Firmám v největší evropské ekonomice dělají starosti ukrajinská krize a dopad západních sankcí na Rusko.

Ukazatel důvěry klesl i u českých spotřebitelů. Podle statistiků se lidé více obávají zhoršení celkové ekonomické situace pro příštích 12 měsíců. Obavy z vlastní finanční situace a úmysl spořit zůstávají na zhruba stejné úrovni.

Po setrvalejším poklesu navíc u lidí opět narostly i jejich obavy ze zvýšení nezaměstnanosti. Podle Kozuba by ale v následujících měsících mělo docházet spíše ke zlepšení. „Až s příchodem zimy může dojít k sezonnímu zhoršení nezaměstnanosti. Letos by situace ale rozhodně neměla být tak špatná jako v loňském roce,“ uvedl.

České firmy vidí svou budoucnost stále lépe (zdroj: ČT24)