Senát chce zelenou naftu přičlenit k tabákové dani

Praha - Senát podle šéfa horní komory parlamentu Milana Štěcha zamítne novelu zákona o pohonných hmotách. Naopak zachování takzvané zelené nafty dá do návrhu na zvýšení tabákové daně. Takový postup by mohl zabránit podání ústavní stížnosti od opozice, musela by ho ale ještě potvrdit sněmovna. Tzv. zelená nafta je opatření, díky kterému stát začne zemědělcům znovu vracet 40 procent spotřební daně z nafty, kterou používají pro své podnikání.

Sněmovna nejprve zachování zelené nafty schválila společně se snížením spotřební daně z benzinu a nafty. A právě kvůli spornému dvojímu schvalování novely o pohonných hmotách chtěla opozice předložit stížnost k Ústavnímu soudu. Podle vyjádření místopředsedy ODS a senátora Miloše Vystrčila pro ČT24 vládní koalice přiznala, že postup ve sněmovně byl neústavní a nyní se to snaží v Senátu napravit. A Petr Bratský z ODS pak dodal, že by se opozice na soud stejně obrátila: „Myslím, že pokud to projde ve sněmovně, jak to připravili, tak stejně bude stížnost.“ 

Milan Štěch, předseda Senátu:

„Jsem přesvědčen, že zelenou naftu určitě schválíme – konstelace Senátu je tomu nakloněná. Chyba byla v proceduře, takovéto úpravy nemají být předkládány drobnými novelami. My se to všechno pokusíme soustředit do jedné novely, která řešila problematiku tabáku.“

Ovšem vzhledem k odporu ministra financí Andreje Babiše (ANO), podle něhož by toto snížení připravilo státní rozpočet až o 14 miliard korun ročně, po dvou dnech sněmovna své rozhodnutí změnila a snížení spotřební daně na pohonné hmoty odmítla.  

„Když byly obě dvě novely v Poslanecké sněmovně, předseda vlády dlouho a důkladně zdůvodňoval, jak je důležité, aby byly oddělené. Teď významný představitel ČSSD Štěch zdůrazňuje, aby to nebyly dvě, ale jedna novela,“ říká Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09 a předseda poslaneckého klubu strany.

Zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků vláda předložila kvůli požadavkům EU. Krabička cigaret by od příštího roku mohla zdražit o tři až čtyři koruny. Za současné ceny by bylo možné cigarety prodávat zpravidla maximálně čtyři až pět měsíců po přijetí novely.

Výbor by ještě přitvrdil se zdražováním cigaret

Obě novely dnes projednal senátní výbor pro hospodářství a doporučil k nim v zásadě stejný postup, o jakém hovořil Štěch. Návrh na zachování zelené nafty přesunul do novely, která zvyšuje daň z cigaret, a novelu týkající se zelené nafty kvůli tomu doporučil zamítnout. Senátor Karel Korytář (ČSSD) prohlásil, že vnímá jako potřebné, aby se sloučily obě předlohy do jedné. 

Výbor chce „tabákovou“ novelu vrátit do sněmovny s pozměňovacím návrhem, který zvyšuje sazby jinak, než jak chce vláda. Sněmovna přitom předtím schválila zvýšení ve vládní podobě. „Vracíme sněmovně čísla, která už jednou odmítla,“ dodal Korytář. Senátní výbor však navrhuje cigarety ještě víc zdražit. Za ty nejlevnější by si podle něj měli lidé připlatit dalších 60 haléřů na krabičku, aby se omezilo kouření u mladých. Návrh na zvýšení tabákové daně by měli zákonodárci zítra projednávat společně s normou o zachování takzvané zelené nafty.

K daňovým úlevám pro zemědělce se koalice zavázala

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Zákon by měl zachovat vracení daně na úrovni před jejím zrušením, kdy zemědělci mohli dostat zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s biopříměsí. Celková roční výše vratky by měla dosáhnout podobně jako loni zhruba 1,28 miliardy korun. Evropská komise schválila, aby Česko mohlo zemědělcům část daně vracet až do roku 2019. Podle současného kabinetu většina států EU podobné daňové zvýhodnění uplatňuje. Čeští zemědělci by tak byli na společném unijním trhu znevýhodněni.

Ještě v roce 2012 stát vracel 60 procent spotřební daně, kterou farmáři projezdí na polích. O rok později už to bylo jen 40 procent a letos zvýhodněná nafta skončila úplně. Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, budou moci zemědělci znovu požádat o navrácení 40 procent spotřební daně. A to zpětně od letošního 1. července.

V Evropské unii nabízí zemědělcům levnější naftu většina států. V okolních zemích ji využívají v Německu, Polsku a Maďarsku. Naopak Slováci nebo Rakušané tuhle výhodu nemají.

Vydáno pod