Síla Sibiře aneb nejdelší cesta ruského plynu povede do Číny

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin a čínský vicepremiér Čang Kao-li slavnostně podepsali první část nového plynovodu s názvem Síla Sibiře, kterým má od roku 2019 proudit ruský plyn do Číny. Podle televize RT půjde o nejdelší síť plynovodů na světě. Stavbu obstará ruský plynárenský monopol Gazprom.

Rusko má v příštích 30 letech dodávat Číně zhruba 38 miliard metrů krychlových plynu ročně, jak vyplývá z květnové dohody Gazpromu a čínské plynárenské skupiny CNPC v hodnotě 400 miliard dolarů (8,4 bilionu korun). Plyn bude Rusko do Číny posílat právě novým plynovodem. Dohoda s Čínou by měla snížit závislost ruského exportu na Evropě coby hlavním odběrateli plynu z Ruska.

Gazprom hodlá spustit těžbu na plynovém poli Čajanda na konci roku 2018. První plyn do Číny má pak začít proudit v roce 2019. Pole Čajanda je klíčové pro dodávky do Číny, podle odhadů by při svém vrcholu měla těžba z pole činit 25 miliard metrů krychlových ročně.

Putin: Jde o největší stavební projekt na světě

Plynovod, který bude dlouhý 3 968 kilometrů, spojí plynová pole ve východní Sibiři s Čínou a má být nejdelší sítí pro přepravu plynu na světě. Putin i vicepremiér Číny označili plán za největší stavební projekt na světě. Investice obou zemí mají činit přes 70 miliard dolarů. Čína má zahájit stavbu své části plynovodu v první polovině příštího roku.

16:9
Zdroj: Maxim Shipenkov/ISIFA/EPA

V loňském roce Čína spotřebovala zhruba 170 miliard metrů krychlových zemního plynu a očekává se, že do roku 2020 roční spotřeba stoupne na 420 miliard metrů krychlových. Zatím je však největším odběratelem ruského zemního plynu Evropa, kam loni Rusko dodalo 160 miliard metrů krychlových plynu.

V první fázi projektu půjde o přepravu plynu z ložiska Čajanda v Jakutsku do města Blagověščensk na čínské hranici. Tato část bude dlouhá 968 kilometrů a má být dokončena do roku 2018. Na ruské části má plynovod pokračovat na Dálný východ, do Chabarovsku a Vladivostoku.