České firmy kvůli sankcím přijdou nejméně o 19 miliard

Praha – Dopad evropských sankcí vůči Rusku, odvetných opatření Moskvy a následného ochlazení hospodářských vztahů přijde české exportéry na desítky miliard korun. Podle odhadu státní Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) bude výpadek jen v pojištěném vývozu během následujícího roku 19 miliard korun. Od letošního února pak EGAP zaznamenala výpadek ve vývozu na Ukrajinu ve výši více než deseti miliard korun. Informují o tom Lidové noviny.

Podle vládního materiálu, který včera kabinet Bohuslava Sobotky předložil jako podklad na sněmovním evropském výboru, by se přímý dopad sankcí mohl v Česku týkat zejména takzvaného zboží dvojího užití, tedy výrobků použitelných v civilním i vojenském sektoru. Jde o obráběcí stroje, filtrační zařízení a také o uran, který do Ruska putuje k přepracování a následně se do Česka vrací ve formě paliva pro obě tuzemské jaderné elektrárny. Vláda zatím pro letošní rok vydala povolení vyvézt tohoto zboží do Ruska v objemu 1,7 miliardy korun. Za celý rok by to mohlo být až o miliardu více. 

Vládní materiál také tvrdí, že je ohroženo 750 pracovních míst v českém průmyslu. Ve středu proto dala vláda Sobotkovi mandát, aby uplatnil připomínky k sankcím. Česko usiluje o to, aby se sankce českého strojírenského exportu do Ruska nedotkly. 

Sobotka dostal mandát část sankcí odmítnout

Dosavadní sankce EU zatím postihovaly české strojírenské firmy jen v omezené míře – zákaz vývozu výrobků dvojího užití se týkal jen dodávek pro ruské odběratele z řad vojenských firem. Evropská komise ale navrhla, aby se zákaz rozšířil i na civilní firmy. Nejsilnější dopad by tak nové sankce mohly mít na firmu Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí, která by letos mohla do Ruska vyvézt zboží za 600 milionů korun. Dalších deset vývozců v čele s Brněnskou Altou by mohlo do Ruska vyvézt výrobky za více než 500 milionů korun.

Sněmovní evropský výbor včera vyzval Sobotku, aby při jednáních o zpřísnění sankcí EU vůči Rusku kvůli situaci na Ukrajině postupoval v maximální shodě a jednotně s postojem většiny členských států. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza členům výboru sdělil, že komentář k návrhu na zpřísnění sankcí má 27 zemí osmadvacítky. Na sankcích se musí shodnout všechny členské státy, řekl. Pokud šéfové zemí konečné znění odsouhlasí, v pondělí by bylo zveřejněno v oficiálním věstníku Evropské komise a restrikce by začaly platit, dodal Prouza.

Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti: 

„Sankce mají v maximální možné míře dopadnout na Rusko a v minimální možné míře na Evropskou Unii. Každá země ponese nějaké náklady. Jednání o návrhu sankcí probíhají.“

„Největší důraz budeme klást na sankce v oblasti finančních služeb a kapitálového trhu, to je to, co Rusko nejvíce bolí, výrazně mu to zdražuje financování. Určitě nikdo nerozporuje sankce v oblasti vojenské techniky. Oblast strojírenství je otázkou diskuse. Nemá smysl zavádět sankce tam, kde si Rusko snadno najde jiného dodavatele, ale jsou oblasti, kde Rusko nemá jiné dodavatele než EU nebo USA.“