Další stávka německých strojvůdců ovlivnila i spoje na severu Čech

Berlín – V devět hodin skončila stávka strojvůdců německých drah – práci zastavili v šest ráno. Usilují o zvýšení platů a zkrácení pracovní doby. Kromě dopravy v Německu ovlivnil protest také některé přeshraniční spoje v Česku. Jsou zpožděné až o tři hodiny. V Itálii zase stávkují letoví dispečeři. Jejich protest se dotkne i spojů s Českem – některé lety mohou mít zpoždění. Společnost easyJet navíc zrušila dva přílety a dva odlety mezi Prahou a Milánem.

Vlaky jedoucí z Německa nabraly ráno až tříhodinová zpoždění. U spoje EC 171, který jede z Berlína přes Prahu do Budapešti, dráhy připravily náhradní soupravu. Ta pojede z Prahy v pravidelný čas 11:39. Podobné opatření dráhy předpokládají také u spoje EC 173 z Hamburku do Villachu v Rakousku. Zpoždění nabraly i noční spoje EN 457 (Amsterdam–Berlín–Praha) a EN 459 (Curych–Praha).

„Největší dopad byl u prvních ranních vlaků z Německa. U pozdějších spojů, které vyjíždějí po ukončení stávky, další omezení neočekáváme,“ uvedla mluvčí Českých drah (ČD) Kateřina Šubová. Přeshraniční regionální vlaky byly kvůli stávce odřeknuty.

Stávka zasáhla dálkovou a regionální dopravu i městské rychlodráhy v Berlíně a Hamburku. Celkem se podle webu bahn.de dotkla desítek tisíc cestujících.

Strojvůdci DB stávkovali za zlepšení platových podmínek už v pondělí večer. „Ze strany zaměstnavatele ale od té doby nedošlo ani k nejmenšímu posunu,“ prohlásil nyní šéf odborového svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky.

Odbory žádají zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. V současnosti se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 tisíc a 46.000 eury (998 tisíc a 1,27 milionu korun) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

GDL kvůli sporu s vedením DB uspořádal tříhodinovou stávku už v pondělí večer. Protest tehdy zasáhl především příměstské vlaky, řada z nich byla zrušena. Na regionálních a dálkových spojích nabíraly vlaky zpoždění. Přestože GDL uváděl, že pondělní stávka by měla postihnout zejména nákladní dopravu, nakonec bylo podle DB zpožděno 150 osobních vlaků a 50 nákladních.

Znovu stávkovala i Lufthansa

Kvůli šestihodinové stávce pilotů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zrušila včera největší německá letecká společnost Lufthansa 218 letů, mezi nimi i dva páry letů mezi Frankfurtem a Prahou. Protest podle agentury DPA neprovázely žádné incidenty.

Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC), který stávkuje kvůli sporu o důchodový program, ale už upozornil, že je připraven uspořádat v následujících dnech další stávky.