O dotace na pořízení nového kotle je zájem, lidé čekali celou noc

Praha - Stovky lidí čekaly v Praze na Smíchově před úřadem Středočeského kraje, kde lze opět žádat o kotlíkové dotace. Značný zájem byl už o loňské první kolo. První ze zájemců se přišli před úřad postavit už v neděli, během noci a časného rána přicházeli další a další. Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) je zájem o dotace ještě větší než loni, ráno podle jeho informací čekalo ve frontě před úřadem 700 až 800 lidí.

Celkově bylo od 09:00, kdy kraj začal žádosti přijímat, do uzavření podatelny v 17:00 odevzdáno 1 289 žádostí, což odpovídá zhruba 72 milionům korun. Kraj by měl uspokojit kolem 2 000 zájemců. „Když to půjde dobře, zítra bude celá částka vyčerpána,“ dodal Petera. Na dotace, které mají přispět ke zlepšení kvality ovzduší, je tentokrát připraveno 80 milionů korun, tedy dvakrát víc než loni.

Středočeský kraj se na této sumě podílí stejnou výší jako ministerstvo životního prostředí ČR, tedy 40 miliony. Hejtman předpokládá, že kraj bude žádosti přijímat asi tři dny, než se vyčleněná částka vyčerpá. Protože kontrola podaných žádostí trvá několik měsíců, bude možné čerpat dotaci až v příštím roce.

Podle hejtmanova náměstka pro životní prostředí Marka Semeráda (ČSSD) ale žádosti lidí, kteří čekali před úřadem od neděle, paradoxně nebudou vyřizovány jako první. Kraj totiž přijal prvních 400 žádostí už o víkendu na výstavišti v Lysé nad Labem, kde se konala akce propagující kotlíkové dotace. Žadatel stojící v čele dnešní fronty měl tudíž podle Semeráda pořadové číslo 401. Jinak ale platí, že žádosti budou schvalovány v pořadí, v jakém je lidé odevzdali. „Lidé se dostanou do pořadníku a bereme to tak, jak přišli. Tak budou i uspokojováni,“ ujistil Petera.

O první kolo programu byl loni od počátku enormní zájem. Žádosti podávali lidé od 2. září. I tehdy kolem budovy úřadu stáli zájemci v dlouhé frontě. Vyčleněných 40 milionů korun se vyčerpalo během čtyř dnů, kraj se tehdy na výzvě podílel 20 miliony. Kladně vyřízeno bylo 912 podaných žádostí.

Příspěvek z takzvaných kotlíkových dotací je asi 50 procent kupní ceny kotle, jeho maximální výše může být pro určité typy kotlů až 60 000 korun. Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový. Ministerstvo životního prostředí spustilo program i v dalších krajích.

Navíc do konce roku by mohla v Česku proběhnout ještě jedna výzva. Ve Státním fondu životního prostředí totiž zůstává 15 milionů korun. Musí se ale najít kraj, který bude ochotný sumu ve stejné výši investovat.