UnionPay konečně v Česku. Čínské karty mají přilákat turisty

Praha – V Číně oblíbené platební karty UnionPay se mohou používat i v České republice – jako ve vůbec prvním státě ve střední Evropě. Oznámil to generální ředitel Global Payments Europe Rodney Farmer s tím, že tento krok pomůže rozvoji turistiky a obchodu. Číňané jezdí do Česka pořád víc. Loni jich dorazilo 174 tisíc, letos se očekává číslo ještě vyšší.

Zhruba devadesát procent držitelů UnionPay je z Číny. V Česku je možné použít zatím 700 bankomatů a 2 000 obchodních terminálů. Do budoucna by jich mohlo být víc. Zatím se ale neuvažuje o tom, že by Češi mohli tyto karty i vlastnit. 

„Naším zájmem je, aby se karty UnionPay staly široce akceptovaným platebním nástrojem při nákupu českých výrobků a služeb stejně tak, jako je tomu i u ostatních karet. Čínští turisté navštěvují Česko čím dál častěji a stávají se zde významnými zákazníky. Teď budou moci používat karty, na které jsou zvyklí,“ uvedl Farmer. 

UnionPay
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Xu congjun nt

Česko je první ze zemí střední a východní Evropy, kde jsou karty UnionPay přijímány. Následovat má Maďarsko, možná Slovensko či Rumunsko. „Země pro nás začíná být zajímavá, když tam jezdí alespoň 200 tisíc Číňanů,“ poznamenal Farmer.  

Platební karty UnionPay jsou jedinou domácí platformou bankovních karet v Číně. Od roku 2002 operují pod záštitou tamní centrální banky. Ačkoliv jsou tyto karty mimo Asii někdy neznámým pojmem, představují celosvětově největší karetní platební platformu. Na světě jich bylo vydáno 4,3 miliardy. Jejich držitelé průměrně utratí v Evropě za jeden nákup přibližně tisíc eur (asi 28 000 korun).  

Global Payments Europe je největším poskytovatelem služeb pro zpracování platebních transakcí v ČR. Počet vydaných platebních karet v Česku v letošním prvním pololetí stoupl o 377 tisíc na 10,628 milionu, vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty. Klienti bank vlastnili ke konci června 8,335 milionu debetních karet, 2,08 milionu kreditních karet a 221 tisíc takzvaných charge karet, vázaných na úvěrový účet.