Poláci bijí na poplach. Z Ruska proudí stále méně plynu

Varšava – Ruský vývozce plynu Gazprom včera popřel, že by jakkoli omezil dodávky plynu do Polska. Varšava přitom hlásí pokles skoro o polovinu. Polský plynárenský podnik PGNiG začal kompenzovat výpadek dovozem z Německa a České republiky. Nižší dodávky dostává i Slovensko, v Česku je naopak vše, jak má být. Také do Rakouska podle regulátorů dorazilo o 15 procent méně ruského plynu, než bylo dohodnuto. Kroky Moskvy mohou souviset s plánovanou novou vlnou protiruských hospodářských sankcí. Unie ji zřejmě spustí už zítra.

PGNiG uvedl, že v pondělí obdržel o pětinu méně plynu, než má ve smlouvě, v úterý pak již o 24 procent méně. Gazprom to ovšem odmítl. Nyní prý dodávka klesla už o 45 procent. Příčinu se Poláci snaží zjistit, Gazprom s nimi ale prý nekomunikuje. 

Polský provozovatel plynovodů Gaz-System a šéf ukrajinského přepravce plynu Ukrtransgaz včera prohlásili, že Gazprom začal omezovat dodávky zemního plynu do Polska, aby Varšava zastavila obrácené dodávky plynu na Ukrajinu. 

Rakouský energetický regulační úřad E-control podle agentury APA prohlásil, že do země dnes dorazilo o 15 procent méně plynu z Ruska, než jak bylo dohodnuto. Podle šéfa plynárenské divize E-controlu Bernharda Painze je možným vysvětlením to, že se v Rusku naplňují zásobníky, a proto je k dispozici méně plynu k dalšímu dovozu do Evropy.

Rusko přerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června a oznámilo, že dodávky obnoví, až Kyjev zaplatí miliardové dluhy. Kyjev ale považuje zvýšenou částku, kterou Moskva od dubna za plyn požaduje, za politicky motivovanou a odmítá ji zaplatit. Nové kolo jednání se má konat 20. září v Berlíně.

Zisk ruského vývozce plynu Gazprom v letošním prvním čtvrtletí výrazně klesl. Její čistý zisk se v meziročním srovnání snížil o 41 procent na 223 miliard rublů (128 miliard korun). Společnost uvedla, že její provozní výdaje vzrostly kvůli rezervě vytvořené proti „pochybné“ pohledávce za ukrajinským státním energetickým podnikem Naftogaz v částce zhruba 71 miliard rublů. 
  
Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, a pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu.

Cesty ruského plynu přes Ukrajinu
Zdroj: ČT24/National Gas Union of Ukraine / ČT24

Provozovatel slovenského plynovodu Eustream ráno uvedl, že dodávky ruského plynu na Slovensko přes Ukrajinu jsou dnes na 62,9 milionu kubíků, což je mírně nad určeným objemem. Slovenské plynárny SPP ale již druhý den po sobě zaznamenaly pokles dodávek asi o desetinu. Zákazníky to prý neovlivní.

Ukrajina od tohoto měsíce začala dovážet plyn ze Slovenska a menší objemy dováží i z Polska a Maďarska. Dodávky z Maďarska ale minulý měsíc prudce klesly. Země ročně spotřebuje zhruba 50 miliard metrů krychlových plynu. Sama vytěží asi 20 miliard metrů krychlových, zbytek musí dovézt – převážně z Ruska.

Nové sankce vůči Moskvě pravděpodobně už zítra

Omezené dodávky z Ruska by mohly souviset také s novou vlnou protiruských sankcí, na nichž se dohodla Unie. Sankce by například měly ruským státním ropným firmám ztížit přístup na evropské finanční trhy. Cílit mají konkrétně na Rosněfť, Transněfť a některé dceřiné společnosti Gazpromu. Restrikce také omezí export zboží z EU do Ruska. Rozšířit by se měl zároveň seznam osob a firem, kterým EU zmrazila majetek a zakázala vstup.

Chystanými finančními sankcemi Evropské unie mají být podle Reuters postiženy i tři velké státem kontrolované strojírenské podniky v Rusku. Jedním z nich obří ruská zbrojovka Uralvagonzavod, výrobce těžké bitevní techniky. Postiženy mají být i dva z hlavních ruských výrobců letadel. Jde údajně o koncern OAK (anglická zkratka UAC), který v roce 2006 založil prezident Vladimir Putin jako ruské národní centrum pro vývoj a výrobu nových civilních a vojenských letadel.

Faktické spuštění nových omezení bylo v pondělí o „několik dní“ odloženo s ohledem na ukrajinské příměří. Podle dnešní dohody diplomatů by měla být podoba sankcí publikována už v pátek.

Moskva Unii hrozí "asymetrickou odpovědií. Na první zavedení hospodářských omezení reagovalo Rusko zákazem dovozu řady potravinářských produktů. Nyní ruský premiér naznačil, že by mohly být postiženy západní letecké linky využívající ruského vzdušného prostoru.

Vydáno pod