Nižší DPH obere příští rok obce o miliardu korun

Praha – Snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu přijde státní kasa příští rok o téměř 2,5 miliardy korun. Desetiprocentní sazba navíc připraví o necelou miliardu i rozpočty měst a obcí. Celkem by tak veřejné rozpočty měly v roce 2015 přijít o 3,3 miliardy korun. Informovala o tom náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Letos skončí rozpočty měst a obcí v přebytku 12 miliard korun.

Desetiprocentní sazba má platit od příštího roku. Její zavedení posvětil v září sněmovní rozpočtový výbor. Vláda si od nové sazby slibuje snížení cen vybraných výrobků pro spotřebitele. 

V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Ministerstvo financí (MF) ale počítá do budoucna s nižšími čísly. „Doufáme, že se nám podaří po zavedení elektronické evidence tržeb snižovat sazby, doufáme, že DPH,“ podotkla Hornochová. V podobném duchu se již dříve vyjádřil i sám šéf resortu Andrej Babiš. 

Jaké výrobky budou spadat pod sníženou sazbu? 

1) kojenecká výživa a potraviny pro malé děti 

2) radiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě – určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely 

3) tištěné knihy, obrázkové knihy pro děti; hudebniny, tištěné nebo ručně psané, též vázané nebo ilustrované

Státní rozpočet na příští rok by měl být se schodkem 100 miliard

MF v rozpočtu na příští rok počítá s celkovými výdaji 1,219 bilionu korun a příjmy 1,119 bilionu korun. Daňové příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění by měly činit 975,6 miliardy korun. To je o 3,2 procenta více než letos schválený rozpočet. 

Na dani z přidané hodnoty by měl státní rozpočet získat 229,3 miliardy korun, tedy o necelých pět procent více, než počítá MF letos. Na dani z příjmu fyzických osob plánuje MF získat 104,8 miliardy korun, což je téměř stejně ve srovnání s letošním rokem. Výnosy daně z příjmu firem by naopak měly stoupnout o osm procent na 89 miliard korun.