Plyn z Polska na Ukrajinu už zase proudí

Varšava - Polsko obnovilo zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu. Tento týden je totiž bylo kvůli menšímu toku strategické suroviny z Ruska nuceno zastavit. Navíc propad dodávek zemního plynu hlásí i Slovensko a Rakousko, slovenské plynárny SPP konkrétně už třetí den po sobě. Od přímých dodávek plynu z Ruska je v tuto chvíli Ukrajina kvůli sporům o cenu odříznuta.

Polský operátor plynovodů Gaz-System:

„Gaz-System oznamuje, že nynější stav v přenosovém systému umožňuje dodávat plyn přes Hermanowice (na polsko-ukrajinské hranici) na Ukrajinu podle požadavku klienta.“

Polské ministerstvo hospodářství už ve čtvrtek avizovalo, že mu ruský energetický gigant Gazprom přislíbil na pátek dodat smluvní objem zemního plynu. A tok plynu se nelíbil ani Rakousku - tamní energetický regulační úřad E-control naznačil, že do země včera dorazilo o 15 procent méně plynu z Ruska, než jak bylo dohodnuto. Gazprom však jakékoliv omezení dodávek už několik dní odmítá.

Podle vyjádření Kyjeva Gazprom snížil dodávky do Polska, aby tuto zemi přinutil zastavit přeposílání plynu na Ukrajinu. Nové kolo jednání se má konat 20. září v Berlíně. Ukrajina zatím odebírá plyn z Polska a Maďarska a od září také ze Slovenska.

Méně zemního plynu teče i na Slovensko 

Co se týče Slovenska, pokles dodávek ruského plynu dosáhl zhruba deseti procent. Stejný výpadek firma zaznamenala ve středu i ve čtvrtek. Firma SPP ale uvedla, že navzdory snížení dodávek suroviny uspokojí potřeby svých klientů bez omezení. Dál přitom pokračuje v doplňování podzemních zásobníků.

Podle informací slovenského přepravce plynu Eustream, který zajišťuje tranzit ruského plynu přes Slovensko dál do západní Evropy, jsou dodávky suroviny na hranici s Ukrajinou v souladu s nahlášeným objemem. Podobně jako v uplynulých dnech by měl Eustream obdržet z východu zhruba 61 milionů metrů krychlových plynu.

Rusko přerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června a oznámilo, že dodávky obnoví, až Kyjev zaplatí miliardové dluhy. Kyjev ale považuje zvýšenou částku, kterou Moskva od dubna za plyn požaduje, za politicky motivovanou a odmítá ji zaplatit.

Vydáno pod