Japonské restaurace nabízející velrybí pochoutky se bojí ztrát

Tokio - Japonci se nechtějí vzdát tradičních pochoutek z velryb. Země nedávno oficiálně kvůli zahraničnímu nátlaku pozastavila lov těchto kytovců. Přitom pro restauratéry prodej specializovaných jídel znamenal jistý výdělek. Teď se bojí, že obliba velrybího masa opadne a restaurace ztratí své zákazníky.

"Velrybí" rastaurace se bojí o zákazníky (zdroj: ČT24)

Velrybí maso je v restauraci tokijské trendy čtvrti Ebisu na stálém jídelním lístku. Aby to tak zůstalo, uspořádaly místní restaurace speciální velrybí festival - obecně jsou totiž pokrmy z plejtváků spíš rarita a současná generace šéfkuchařů už maso vůbec neumí připravovat. „Velrybí maso je opravdu chutné a výživné. Na festivalu jsme se o něm učili jako o nové ingredienci, dřív jsme ji vůbec neznali. Byla by škoda takovou přísadu ztratit. Zvlášť proto, že jde o tradiční japonské jídlo,“ konstatoval manažer restaurace Shunpei Meguro.

Před padesáti lety vyplňovalo maso kytovců polovinu japonské spotřeby proteinů. Dnes je výjimečné. Před definitivním zákazem lovu se specializované restaurace jistí - šéfkuchaři naplnili mrazáky, jak to jen šlo.

Dřív maso pro chudé, teď patří k nejdražším. Každoročně se ho v Japonsku prodá 5,5 tisíce tun za víc než jeden bilion korun. „Stále věřím, že Japonsko má šanci zasadit se o pokračování lovu velryb. Podle toho, jak program přijmou ve Slovinsku,“ prohlásil japonský ministr pro rybářství a zemědělství Koya Nishikawa.

Japonské rybaření nedávno zastavil Mezinárodní soudní dvůr OSN. Země se jeho zákazu podřídila - ale jenom prozatím. Mění popis programu, pod který lov spadá, a bude ho obhajovat příští rok právě ve Slovinsku.

Nabídka velrybího masa
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Katsumi Kasahara

Japonsko se ale nevzdává. Nedávno tamní premiér prohlásil, že představy cizinců ohledně nelítostného zneužívání kytovců jsou zcela mylné - rybářské komunity totiž velrybímu masu prokazují respekt díky náboženským obřadům, které provázejí konec lovné sezony.

Vydáno pod